Holstebro nedlægger dele af akutberedskabet, selvom byggeriet af det centralsygehus, der skal erstatte beredskabet, endnu ikke er påbegyndt
5000 mennesker dannede for en uge siden en ring af ild omkring Holstebro Sygehus. Fakkeltoget var usædvanligt stort for den midtjyske by, og deltagere strømmede til i busser fra hele oplandet.
- Der var pensionister, der aldrig har demonstreret før, men som kom hele vejen fra Thyborøn. Folk er virkelig vrede, fortæller formand for de praktiserende læger i Holstebro og medlem af aktionsgruppen, der kæmper for Holstebro Sygehus, Lotte Jakobsen, til Arbejderen.
De midtjyske sind er sat i kog efter at Regionsrådet fra 1. februar nedlagde en del af akutberedskabet på Holstebro Sygehus.
De nedlagte funktioner skulle være overført til et nyt stort centralsygehus for hele regionen. Men selvom Regionsrådet har besluttet at opføre sygehuset, er der ikke givet ekstra penge til det, og hvornår byggeriet kan gå i gang, svæver i det uvisse.
- Det er et godt spørgsmål. Det bliver ikke til næste år i hvert fald. Der er jo tale om et milliardbyggeri, siger medlem af Regionsrådet for Venstre, Anne V. Kristensen, til Arbejderen.
Dermed er det akutte beredskab for en stor del af patienterne i Holstebro blevet markant forringet. Blandt andet skal ofre for trafikulykker eller patienter med akutte maveproblemer nu 35 kilometer til Herning for at blive behandlet.
Det bekymrer overlæge ved Silkeborg Centralsygehus, Ulrik Fredberg, som også deltager i aktionsgruppens protester.
- I Herning er de slet ikke gearede til den nye udfordring. Sidste weekend fik de 29 akutte patienter på et døgn, og det er meget mere end de plejer. Det skabte en del problemer, siger han til Arbejderen.
Patienter i Holstebro er ikke alene om at opleve forringelser på akutberedskabet netop nu. I slutningen af januar vakte det protester i Region Syd, da det blev kendt, at Brørup Sygehus er lukningsstruet. Flere steder i landet er regionernes pengekasser trængte efter blandt andet strukturreformens udfordringer.
- Regeringen har ganske vist lovet at sætte penge af til de nye sygehuse. Men ingen af dem er blevet bygget endnu, og alle regioner oplever store problemer med at bevare standarden på akutberedskabet, mens de venter, siger Enhedslistens sundhedsordfører, Per Clausen, til Arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278