05 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

VC-regeringen nedstemt om GMO-planter

VC-regeringen nedstemt om GMO-planter

Tirsdag, 12. februar, 2008, 00:00:00

Et flertal uden om regeringen har forhindret et forsøg på at overtræde dansk lov om brug af GMO-planter, der kan gøre vigtig medicin ubrugelig til behandling

Folketingets Europaudvalg nægtede i fredags den danske regering mandat til at godkende fire GMO-planter i EU. De indeholder alle et stof, der er i strid med dansk lovgivning.
Alle planter indeholder et gen, der skaber resistens overfor en stor gruppe antibiotika. Både dansk og international lov forbyder salg af GMO-planter, der skaber resistens.
Dansk landbrug bruger årligt ti tons af den slags antibiotika. I Sverige er forbruget steget 20 procent siden 2002. Også på verdensplan stiger det kraftigt, blandt andet fordi det indgår i behandlingen af tuberkulose.

Grotesk sag
Det er Enhedslistens ordfører for fødevarer samt for EU, Per Clausen, der i samarbejde med Greenpeace har forhindret skiftende miljøministre i at få de fire planter godkendt.
Det drejer sig om en kartoffelplante og tre krydsede majsplanter. I fredags lykkedes det så endeligt at få fejet EU-Kommissionens forslag af bordet.
- Der var tale om en helt grotesk sag, siger Per Clausen i en pressemeddelelse efter mødet i Europaudvalget. Han kritiserer regeringen for at 'lægge et røgslør ud' for, at planterne kan gøre vigtig medicin ubrugelig.
Det skyldes, at den danske regering har valgt at følge EU-Kommissionens holdning, selv om både FN`s Verdenssundhedsorganisation, WHO, og EU`s lægemiddelstyrelse, EMEA, siger, at der er tale om 'kritisk vigtig behandlingsmedicin'.
Alligevel fastholder EFSA, som er EU-Kommissionens fødevarestyrelse, at den medicin, som genet gør ubrugelig, har 'ingen eller ringe behandlingsværdi'. EMEA bad på et tidspunkt direkte EFSA om at ændre sin afgørelse, men uden held. Det er ret uhørt, at ét EU-organ på den måde åbent kritiserer et andet EU-organ.

Industri-interesser
Derfor er EU-Kommissionen fortsat med at få planterne godkendt. Også selv om den selv har vedtaget, at planter med det gen, der giver resistens, skulle være væk fra markedet i 2004.
Ifølge Dan Belusa, Greenpeace, er årsagen at den kemiske industri presser på for at tjene penge på et produkt, som de godt ved er umoderne.
- Der har eksisteret alternativer til disse gener de sidste ti-femten år, så der er ingen teknisk grund til at beholde denne type planter, siger han. GMO-kartoflen er for eksempel udviklet i slutningen af 80`erne af den tyske kemi-gigant BASF.
- I dag har man metoder, hvor man kan undvære det her gen. Men planten er der jo, og så skal de tjene penge på den, siger Dan Belusa.
De øvrige tre planter er fra den amerikanske GMO-gigant Mosanto. De er krydsninger af den stærkt kritiserede GMO-majs MON863, der blev tilladt, selv om et flertal stemte imod i EU`s landbrugsråd.
- Sagen har også afsløret, at folketingets godkendelse af GMO-majsen MON 863 er sket på et forkert grundlag. Jeg vil derfor tage denne sag op i folketinget, siger Per Clausen efter mødet i Europaudvalget.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. feb. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:42

Indland