05 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Flere Vaxholm-domme i vente

Flere Vaxholm-domme i vente

Torsdag, 14. februar, 2008, 00:00:00

Den nye EU-forfatning vil give firmaer som lettiske Laval ret til at anlægge sag direkte ved EU-domstolen. Vi kan vente en stribe nye Vaxholm-sager, siger faglig EU-kritiker

Fremover vil firmaer som det lettiske Laval, der ikke ville lade sine udstationerede arbejdere arbejde til svenske lønninger ved et skolebyggeri i Stockholm-forstaden Vaxholm, få det meget lettere. I hvert fald hvis den nye EU-forfatning, kaldet Lissabon-traktaten, træder i kraft.
Det fremgår af et svar fra udenrigsminister Per Stig Møller til Folketingets Europaudvalg.
'Borgere og virksomheder (vil) med Lissabon-traktaten få lettere ved at få prøvet lovligheden af EU`s retsakter direkte ved EU-Domstolen,' skriver udenrigsministeren i sit svar.
I Vaxholm-sagen var det den svenske arbejdsret, der besluttede at lade sagen prøve for EF-Domstolen. Med den nye EU-forfatning behøver man ikke omvejen over en national retsinstans, men kan gå direkte til EF-retten, der ifølge et andet svar fra Per Stig Møller står over alle nationale retsinstanser.
- Du kan også i dag som enkeltperson eller virksomhed kræve en sag rejst for EF-Domstolen, forklarer Ole Jensen, Fagbevægelsen mod Unionen.
- Men i dag bliver du afvist, hvis du ikke er meget, meget direkte berørt af en EU-lov. Med Lissabon-traktaten vil det alt andet lige være lettere at rejse sager, hvis man for eksempel er et firma fra et af de nye EU-lande, der mener at dansk fagbevægelse lægger én hindringer i vejen, siger Ole Jensen.
Normalt rejses der efter en principiel dom som Vaxholm-dommen en række lignende sager ved EF-Domstolen, fordi der er interesse i at få afgrænset hvor langt dommen rækker, forklarer Ole Jensen.
Indtil videre er der dog ikke indbragt mange Vaxholm-lignende sager for EF-Domstolen.
- Med Lissabon-traktatens øgede mulighed for at gå direkte til det, der så vil hedde EU-domstolen, kan vi nok vente en lang stribe 'Vaxholm-sager', vurderer Ole Jensen.
Han mener dog ikke, at den største fare ligger i, at Lissabon-traktaten giver EF-Domstolen øgede beføjelser. Faren er at Lissabon-traktaten ikke begrænser EF-domstolens enorme magt.
- Den har jo nærmest lovgivende beføjelser, sådan som vi kan se med Vaxholm-dommen, mener Ole Jensen.
Derfor støtter han også varmt den igangværende underskriftsindsamling for at gøre en dansk godkendelse af den nye EU-forfatning afhængig af en garanti for, at EF-Domstolen ikke fremover kan røre ved aftale- og konfliktretten. Over 1000 tillidsfolk har nu skrevet under på kravet. Du kan skrive under på www.fingrenevaek.dk

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. feb. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:42

Indland