05 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Forhandlinger mellem Kommunerne og KTO udskudt

Forhandlinger mellem Kommunerne og KTO udskudt

Torsdag, 14. februar, 2008, 00:00:00

Kommunerne og KTO har accepteret at udskyde aftalte lønforhandlinger, indtil der ligger et resultat på statens område

Når topforhandlerne fra Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte (KTO) og Kommunernes Landsforening (KL) mødes i morgen som aftalt, bliver det med en anden dagsorden end oprindelig planlagt.
I stedet for at gå ind i de afgørende forhandlinger om fordelingen af lønkroner for de ansatte i kommunerne, vil parterne bruge mødet på at præsentere og uddybe deres krav. Ligesom de vil aftale det videre mødeforløb.
- Man kan ikke forvente, at der sker noget afgørende på mødet. Det er udskudt til senere, siger Steen Parker Sørensen, der er FOA`s chefforhandler.
KL og KTO har besluttet at udsætte forhandlingerne om løn, indtil man kender resultatet af forhandlingerne på statens område. Her kommer parterne først i gang med lønforhandlingerne på lørdag, en uge senere end planlagt.

Venter på staten
Formand for KTO, Anders Bondo Christensen, tror på, at forhandlingerne på det kommunale område snart kan komme i gang.
- Vi forventer, at staten bliver færdig i weekenden, og så har vi andre en tom kalender og kan gå til forhandlingsbordet med det samme, siger han ifølge folkeskolen.dk.
Arbejderen har forgæves forsøgt at få en forklaring fra KTO-formanden på, hvorfor forhandlerne på det kommunale område ikke har fastholdt deres mødeplan, men accepterer, at staten skal i mål først.
Dennis Kristensen, formand for FOA, er ikke tilfreds med, at forhandlingerne mellem KL og KTO er udskudt.
- Det bekymrer mig og det øger risikoen for konflikt, siger han til Arbejderen.
Han mener ikke, det er en naturlov, at staten absolut skal først i hus med en aftale, der kommer til at lægge rammerne for hele det øvrige offentlige område. FOA-formanden frygter konsekvenserne.
- Bliver et resultat på statens område overført til det kommunale, så frygter jeg, at alle kommunalt ansatte kan skyde en hvid pind efter at få indhentet det lønefterslæb på cirka 1,5 procent, som de har i forhold til det private område.

Tidspres
- Når KL og KTO udskyder lønforhandlingerne, betyder det også, at der bliver mindre tid til forhandlingerne mellem de enkelte organisationer og arbejdsgiverne. De står måske ikke i stampe, men de går i forvejen meget trægt. For hver dag, vi udsætter forhandlingerne, øger vi tidspresset, og tidspunktet for afsendelse af første konfliktvarsel rykker stadig tættere på, siger Dennis Kristensen.
Sine Sunesen, der står i spidsen for de statslige lønmodtagernes forhandlingspart Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU), erkender, at de foreløbige forhandlinger med Finansministeriet har været meget vanskelige.
- Vi må se i øjnene, at vi ikke har nået mere end det ene delforlig om trivsel. Det har været for svært at finde en løsning på spørgsmålet om tjenestemandspension og seniorområdet. Vi er med andre ord ikke nået så langt, som vi kunne ønske os, siger hun til Ritzau.
Forhandlerne på statens område er tidligere blevet enige om et delforlig, der sikrer 410 millioner kroner til kompetenceudvikling, arbejdsmiljø og samarbejde.

Læg pres på KL: Demonstration fredag 15. februar klokken 12.45 - 14, Weidekampsgade 10, København.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. feb. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:42

Indland