Volden mod Enhedslisten i Århus blev optrappet lørdag nat, da et medlem blev ramt af en kastet cykel. Politiet kritiseres for ikke at prioritere sagen højt nok.
Den politiske vold mod Enhedslisten i Århus nåede lørdag nat et nyt højdepunkt, da to mænd truede to medlemmer med vold og ramte den ene med en cykel.
Det skete to dage efter, at Enhedslisten for tredje gang inden for tre uger havde fået knust ruderne til sine lokaler i Sejrøgade.
Politiet tøver
Allerede i januar nedsatte Århus Politi en særlig gruppe til at få stoppet den politiske vold mod partiet.
Den tværfaglige gruppe består af politifolk fra efterforskningsafdelingen, lokalpolitiet og beredskabet.
Enhedslistens byrådsmedlem, Keld Hvalsø Nedergaard, er dog langt fra imponeret over politiets resultater. Han mener ikke, at Århus Politi har prioriteret sagen højt nok.
- Spørgsmålet er, om politiet gør den rigtige indsats. Det stiller vi os noget tvivlende overfor. Vi ved jo ikke, hvad de har gang i, men kan bare se, at de ikke fanger de her folk.
Politiinspektør Jan Andersen, Århus lokalpoliti, leder den særlige gruppe, som skal efterforske sagen mod Enhedslisten. Ifølge ham er politiet i gang med at følge op på de informationer, de har.
- Vi har ikke noget, hvor vi kan melde ud og sige, at det er sådan, det sker. Vi efterforsker og følger op på de ting, vi har. Så må vi se, om det kan danne grundlag for et eller andet på et tidspunkt, siger han til Arbejderen.
Han ønsker ikke at udtale sig om, hvilke persongrupper der efterforskes eller mistænkes for at stå bag de mange hærværk og den seneste voldsepisode.
Angriber demokratiet
Selv mener Enhedslisten, at det er partiets holdning til flygtninge- og racismespørgsmålet, der har gjort det til skydeskive for det yderste højre.
Keld Hvalsø Nedergaard understreger, at det ikke får medlemmerne til at krybe i skjul.
- Vi har en idé om, at det er en udløber af det nu nedlagte Dansk Front, der står bag. Men det er jo ikke noget, vi kan bevise, siger Keld Hvalsø til Arbejderen.
Efter en julefrokost sidste år var der en episode udenfor festlokalet, hvor der blev heilet og smidt sten efter partimedlemmernes taxi.
Enhedslisten vil nu tale med andre partier i Århus Byråd om, hvad der konkret skal gøres. Han håber, at alle vil bakke op og protestere mod den politiske hetz, som foregår lige nu.
- Det her er jo ikke bare et angreb på Enhedslisten, men et angreb på selve demokratiet, og det vil vi meget gerne have andre politiske partier til at tage stilling til.
I november 2005 blev Café Oskar, som i dag drives af Kommunistisk Parti, flere gange udsat for hærværk og rudeknusning. Deltagerne i et antiracistisk møde blev direkte udsat for et angreb fra højreekstremister. Også ved den lejlighed nedsatte Århus Politi en særlig gruppe. Trods adskillige vidner og måneders efterforskning blev der aldrig rejst nogen sag. Efterfølgende har Cafe Oskar flere gange været udsat for hærværk.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278