Ulighed, fremmedfjendsk hetz og uretfærdig behandling er blandt de faktorer, der har udløst uroen, mener ekspert i sociale bevægelser
Lige siden de første containere og biler blev sat i brand på Nørrebro i København, er der blevet spekuleret i, hvad der har udløst uroen.
René Karpantschof, der er ekspert i sociale bevægelser, politisk kultur og politisk forandring i Danmark, beskriver det som en næsten forudsigelig reaktion fra en gruppe, der føler sig stadig mere presset.
- Det er de allersvageste af indvandrerne, vi ser reagere. Netop den gruppe er blevet ekstra presset de seneste år. Det har ført til, at de har ophobet stadig flere frustrationer over deres situation. Deres økonomi er blevet forringet. De oplever en fremmedfjendsk hetz i det danske samfund, hvor de hele tiden hører, at de er et problem. Endelig føler de sig uretfærdigt behandlet af myndigheder og politikere, siger René Karpantschof, post.doc, ph.d ved Sociologisk Institut på Københavns Universitet, til Arbejderen.
Ved at reagere eller gøre oprør får indvandrerne luft for deres frustrationer. De oparbejder en vis form for værdighed ved ikke stiltiende at acceptere tilstandene og kan ved at handle sætte gang i en debat om deres situation, forklarer René Karpantschof.
Han mener, at de unge med indvandrerbaggrund har noget at have deres uretfærdighedsfølelse i.
- De bliver helt sikkert udsat for meget negativ omtale som gruppe både i medier og af politikere. Deres sociale muligheder er også dårlige, og endelig oplever de, at øgede beføjelser til eksempelvis politiet især bliver rettet mod dem med mørklødet hud, lyder det fra socialforskeren.
Han bekræfter, at den berømte dråbe, der udløste den nye uro, er en episode med en midaldrende palæstinenser, der bliver svinet til af nogle betjente og også får kniplen at føle.
- Den episode er med til at underbygge den skepsis, den her gruppe i forvejen har til politikere og myndigheder. Den bekræfter dem i, at de ikke har grund til at have tillid til systemet. Det er yderligere med til at forværre situationen, ja jeg vil næsten kalde det en katastrofe, at politiet anholder en ung indvandrer, efter at han har torsdag aften har udtalt sig til TV-Avisen om uroen i hans egen by, mener René Karpantschof.
Den 15-årige indvandrer er sigtet for at have opildnet til uroligheder, fordi han har sagt, at han tror urolighederne vil fortsætte.
Urolighederne har bredt sig til flere byer især på Sjælland, men også i Århus og Nørresundby har der været sat ild i biler eller andet brandbart.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278