04 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Intet KTO-forlig

Intet KTO-forlig

Onsdag, 20. februar, 2008, 00:00:00

Forhandlingerne på det kommunale område er brudt sammen. De kommunalt ansatte vil ikke nøjes med statens lønramme på 12,8 procent

Natten til tirsdag blev forhandlingerne mellem forhandlingsfællesskabet Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte (KTO) og Kommunernes Landsforening (KL) afbrudt.
- Vi kunne ikke nå hinanden på det afgørende lønspørgsmål. KL tilbød os en ramme på 12,8 procent. Det lykkedes os ikke at få KL til at forstå, at man ikke blot kan kopiere løntallet fra statsforliget til de kommunale arbejdspladser. Det vil ganske enkelt betyde, at den kommunale aftale bliver dårligere end statens aftale, siger Anders Bondo Christensen, formand for KTO, om sammenbrudddet.
Problemet er, at mange kommunalt ansatte i forvejen er bagud, fordi de blandt andet ikke har fået den andel af de lokale lønmidler, de er sikret via den såkaldte udmøntningsgaranti.
- Der er nogle særlige forudsætninger i kommunerne, som ikke findes i staten, siger formanden for den offentlige gruppe i 3F, Ellen K. Lykkegård, til Fagbladet.
- I kommunerne har nogle faggrupper fået for lidt, blandt andre vores specialarbejdere og rengøringsassistenter. De millioner, de har til gode, skal falde ud over de 12,8 procent. Derfor skal de 12,8 procent 'opskrives', understreger hun.
Jonna Jul Gudmundsen, fællestillidsrepræsentant for pædagogerne i Varde, følger spændt overenskomstforhandlingerne. Hun mener forhandlerne skal stå fast på medlemmernes krav om at få indhentet lønefterslæbet.
- Jeg synes da bestemt, at statens forlig er et skridt i den rigtige retning, men vi skal bare et skridt videre, siger hun til Arbejderen.
Fællestillidsrepræsentant i Esbjerg Kommune, Elisa Bergmann, er enig.
- Er der råd til at give skattelettelser på 10 milliarder kroner er der også råd til at sikre kvalitet i den offentlige sektor, mener Elisa Bergmann.
Heller ikke hos LFS i København, en lokalafdeling under FOA, stiller man sig tilfreds med statens lønramme.
- Statens ansatte er måske nok tilfredse, men de har også sagt, at de ikke har det samme efterslæb, som vi har på det kommunale område. Derfor går vi helt sikkert efter at få noget mere, siger Kirsten Annette Christensen, formand for Almenområdet i fagforeningen, til Arbejderen.
Med sammenbruddet i de kommunale forhandlinger er en konflikt på området rykket nærmere. De kommunalt ansatte har imidlertid endnu ikke opgivet kampen, hvilket de mange lokale aktiviteter vidner om. I dag går pædagoger i både Varde og Esbjerg på gaden for at markere deres lønkrav.
Lørdag bliver den samlede situation sat under grundig debat, når Kommunistisk Parti inviterer til faglig konference for offentligt ansatte.
- Vi undgår ikke at forholde os til statsforliget og konsekvenserne heraf, siger Kirsten Annette Christensen, som skal deltage på konferencen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. feb. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:42

Indland