Regeringens forslag til besparelser på uddannelsesområdet strider mod Globaliseringsaftalen, påpeger FTF
Uddannelse i verdensklasse har været én af regeringens trumfer, hver gang diskussionen har handlet om Danmarks konkurrenceevne i den globaliserede verden.
Men samtidig med, at statsminister Anders Fogh Rasmussen gennem de seneste år har talt varmt for en øget satsning på uddannelse i Danmark, er der reelt blevet brugt færre penge på de selvsamme uddannelser.
Det viser tal fra Undervisningsministeriet, som FTF`s netmagasin Resonans har fået trukket ud. I 2004 blev der brugt 18,8 milliarder kroner til drift og udvikling af de videregående uddannelser, men de senest tilgængelige tal viser nu, at der i 2006 kun blev brugt 18,1 milliarder kroner.
Tallene viser, at Danmark investerer en faldende del af sit bruttonationalprodukt (BNP) i de videregående uddannelser - nemlig et beløb svarende til 1,1 procent af BNP i 2006. Året før svarede det til 1,2 procent af BNP. Lige modsat den strategi som mange andre lande følger for at få en større del af globaliseringskagen.
Regeringens forslag til finanslov for 2008 lægger oven i købet op til yderligere besparelser på de videregående uddannelser - besparelser som i øvrigt strider mod Globaliseringsaftalen.
Her fremgår det tydeligt, at de mellemlange videregående uddannelser skal være funderet på den nyeste viden fra forskning og de nyeste erfaringer fra professionerne. Desuden står der i aftalen, at mellemlange videregående uddannelser skal øge udviklingsarbejdet for at gøre uddannelserne mere attraktive for de unge.
- Regeringen begår en stor fejl ved at skære netop dér, hvor vi skal sætte ind for at sikre Danmarks økonomi og velfærd, siger FTF`s formand, Bente Sorgenfrey, til Resonans.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278