04 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kritik af omvendt Robin Hood-pulje

Kritik af omvendt Robin Hood-pulje

Onsdag, 27. februar, 2008, 00:00:00

Satspuljen tar` fra de fattige, for at give til andre fattige, kritiserer Enhedslisten og Social-politisk Forening. Flere forligspartier kritiserer vilkårligheden i puljen

Hvert år får mellem 12 og 16.000 danskere, der er blevet blinde, besøg af Dansk Blindesamfunds konsulenter, som hjælper dem med at lære at klare hverdagen uden syn.
Det tal bliver nu drastisk skåret ned, efter at Dansk Blindesamfund mandag fik besked om, at de kun får halvdelen af det beløb, ordningen koster, fra Satspuljen.
- Vi har holdt krisemøde i formiddags og diskuteret, hvad vi skal gøre. Selvom vi ikke er meget for det, bliver vi nok nødt til at indføre en visitation, så det ikke længere er alle, der har brug for det, som kan få besøg af konsulenterne, beklager Dansk Blindesamfunds formand, Jens Bromann, overfor Arbejderen.
Spillet om satspuljen er en russisk roulette, hvor private og offentlige projekter for samfundets mest udsatte grupper hvert år stiller deres ansøgninger op på række til enten et års forlænget levetid eller dødsstødet. Det mener en række kritikere af ordningen.
- Midlerne bliver fordelt mere på grundlag af vilkårlighed end af en sammenhængende, langsigtet politik, siger formanden for Socialpolitisk Forening, Knud Vilby, til Arbejderen.
Mandag fordelte de partier, der er med i forliget om satspuljemidlerne, 850 millioner kroner, til i alt 136 forskellige sociale projekter. Blandt andet er der penge til at bekæmpe hjemløshed og gennemføre forsøg med lægeordineret heroin. Pengene til puljen sikres ved, at pensionister, kontanthjælpsmodtagere og andre på overførselsindkomst får reguleret deres indkomst med en procent mindre end den almindelige pris- og lønudvikling.
Flere af forligspartierne nemlig Socialdemokraterne, SF og Radikale mener, at der er behov for en reform af puljens fordelingsprincipper.
- Problemet er, at det fungerer som sådan et bingospil, hvor alle mulige organisationer og foreninger søger om penge. Om de får dem eller ej, hviler i høj grad på, om de har været i stand til at lobbye over for folketingspolitikerne, siger socialordfører Mette Frederiksen (S) til Politiken.
Velfærdsminister Karen Jespersen afviser en reform af satspuljen.
Knud Vilby hilser et kritisk blik på fordelingen af puljemidlerne velkommen, men påpeger samtidig, at der er behov for en mere grundlæggende ændring.
- Regeringens politik rammer i forvejen de udsatte hårdt, og gennem satspuljen skal de så også betale for tiltagene for de allermest udsatte. Det er med til at øge uligheden, fastslår han.
Det er Enhedslisten, der som det eneste parti står uden for satspuljeforliget, helt enig i.
- Det bør være de bredeste skuldre, der skal betale over skatterne, i stedet for at de med de laveste indkomster skal betale for indsatsen mod menneskehandel, prostitution, hjemløshed, og for bedre vilkår for handicappede og psykisk syge. Socialpolitikken skal på finansloven, siger socialordfører Line Barfod.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. feb. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:42

Indland