04 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Krav om strejke-undtagelse

Krav om strejke-undtagelse

Torsdag, 28. februar, 2008, 00:00:00

EU`s LO-organisation, EFS, vil have retten til kollektive kampskridt indføjet i Lissabon-forfatningen. V-parlamentariker afviser, og roser Vaxholm-dom.

- Lissabon-forfatningen skal straks have tilføjet en klausul, der understreger, at de grundlæggende rettigheder skal fortolkes sådan, at særligt retten til kollektive kampskridt skal respekteres.
Det sagde John Monks, formand for EU`s LO-organisation EFS, på en høring i EU-Parlamentets Beskæftigelsesudvalg tirsdag.
Høringen, hvor der udover udvalgets medlemmer deltog juridiske eksperter samt repræsentanter for EFS og arbejdsgivermodstykket BusinessEurope, var indkaldt for at diskutere konsekvenserne af EF-domstolen afgørelser i Laval- og Viking Line-sagerne.
Her har EF-domstolen afsagt domme, som direkte begrænser strejkeretten. Det gælder ikke mindst Laval-dommen, hvor en lettisk virksomhed har fået medhold i, at den ikke behøver at betale sine udstationerede arbejdere i Sverige løn efter svenske overenskomster.
Efter høringen er Venstres EU-parlamentariker Anne E. Jensen gået til angreb mod de 'euro-skeptikere der ser dommen som en forhindring for at ratificere Lissabon-traktaten'.
- Høringen gjorde det klart, at EF-domstolens dom i Laval-sagen ikke er et angreb på fagforeningernes fundamentale rettigheder, siger Anne E. Jensen, der også sidder i EU-parlamentets Beskæftigelsesudvalg, til Arbejderen.
- Derimod præciserer dommen, at målet med at konflikte skal være at beskytte udstationerede arbejdere samt sikre dem minimumsrettigheder. Man må altså gerne konflikte, men formålet må ikke være ude af proportioner, konkluderer Anne E. Jensen.
De danske socialdemokraters medlem af Beskæftigelesudvalget, Ole Christensen, er helt uenig.
- Vaxholm-dommen er et frontalangreb på noget af det, der er allervigtigst for det danske arbejdsmarked, nemlig konfliktretten.Derfor må vi have reglerne ændret, mener han.
- Det er udstationeringsdirektivet, der er kilden til problemet, og derfor er det her, vi skal sætte ind. Forholdene skal være de samme, uanset om du er polak, tysker eller dansker. Det bliver en svær kamp, men jeg tror, det er den eneste vej, hvis vi skal finde en holdbar løsning. Derfor skal vi også rykke på EU-niveau og stramme op på direktivet, siger Ole Christensen til Arbejderen.
Det er Anne E. Jensen uenig i.
- Der er ikke nogen grund til at ændre på udstationeringsdirektivet som følge af dommen i Laval-sagen, siger hun og tilføjer, at den sag kan klares ved at stramme op på den hjemlige udstationeringslov.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. feb. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:42

Indland