04 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Sander vil sælge studerende

Sander vil sælge studerende

Torsdag, 28. februar, 2008, 00:00:00

Sander vil dele danske taxameterpenge med private udenlandske universiteter. Glidebane mod brugerbetaling, advarer studerende og opposition

'Stanford University / Århus tilbyder det bedste studiemiljø til danske studerende, betalt af den danske statskasse'. Sådan kan en annonce for det private, amerikanske eliteuniversitet lyde i den nærmeste fremtid.
Videnskabsminister Helge Sander (V) vil give udenlandske universiteter danske taxameterpenge, hvis de åbner afdelinger i Danmark - uanset om der er tale om offentlige eller private uddannelser.
Det afslører han i en kronik i Berlingske Tidende.
'De lande, der er bedst til at internationalisere deres vidensystemer og videninstitutioner, vil stå stærkest i konkurrencen på det globale marked', skriver Helge Sander.
Fra september får danske studerende mulighed for at tage deres taxameterpenge med til private universiteter i udlandet. Det er den ordning, videnskabsministeren nu vil nedsætte en arbejdsgruppe til at udvide.
Han skal dog ikke regne med, at kunne hente et flertal hjem hos Dansk Folkeparti.
- Jeg kan ikke forestille mig, at vi vil være med til at støtte udenlandske universiteter i Danmark, siger forskningsordfører Jesper Langballe (O) til Arbejderen.
Heller ikke Socialdemokraterne er begejstrede for idéen. Her ser forskningsordfører Kirsten Brosbøl en lurende brugerbetaling i planerne.
Også de universitetsstuderende er bekymrede for konsekvenserne af udspillet.
- Det vil skabe en slags a- og b-universiteter, hvor private, udenlandske universiteter med penge i ryggen kan tiltrække de dygtigste studerende, undervisere og forskere og dermed tilbyde et mere attraktivt miljø end de udsultede, offentlige, danske, siger formand for Studenterrådet ved Københavns Universitet, Pia Daugbjerg, til Arbejderen.
Erfaringer fra blandt andet Storbritannien viser, at universiteterne godt kan gå ind på området med underskud for siden hen at hente fortjenesten hjem ved at kræve, at der indføres brugerbetaling, påpeger Pia Daugbjerg.
- I Storbritannien accelererede udviklingen de krav, staten stillede til universiteterne, så meget, at de til sidst var nødt til at bede om at få indført brugerbetaling, for at kunne leve op til kravene. Det fik de så lov til, forklarer hun.
Studenterrådet starter i marts sin forårskampagne mod markedsgørelsen af universiteterne, hvor de studerende vil sætte fokus på blandt andet truslen om brugerbetaling.
- Vi oplever, at den danske gratis uddannelse er under et ekstremt pres, når regeringen taler om at klare sig i den globale konkurrence, sådan som Helge Sander også gør i sin kommentar. Langt de fleste universiteter i den globale konkurrence må nemlig godt opkræve brugerbetaling, siger Pia Daugbjerg.
- Selvom regeringen bliver ved med at påstå, at det ikke vil blive tilfældet i Danmark, kan vi ikke forstå, at den gang på gang afviser, at indføre en lov mod brugerbetaling, understreger hun.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. feb. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:42

Indland