04 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

DSB-salg på skinner

DSB-salg på skinner

Fredag, 29. februar, 2008, 00:00:00

Regeringen gør langsomt men sikkert klar til at privatisere DSB. Statsbanerne trimmer nu organisationen ved at sende sin administration på slankekur

På den ene side skal DSB i løbet af de næste tre år spare 1,2 milliarder kroner på at skære en række administrative funktioner helt ind til benet. På den anden side har DSB planer om at bruge 600 millioner kroner i samme tidsrum til at forkæle passagererne.
Det skriver DSB`s administrerende direktør Søren Eriksen i et brev til sine 9.000 ansatte om den nye 'Sporskifte 2010'-plan. Den skal angiveligt gøre DSB mere konkurrencedygtig.
Direktøren forudser, at DSB får svært ved at tjene penge allerede til næste år, hvis koncernen ikke indretter sig på markedsvilkår. Kunststykket går derfor ud på at vinde flere udbudte jernbanestrækninger.
Samtidig skal der flere kunder ind i togvognene. Det skal ske ved flere tog til tiden, renere togstammer og bedre trafikinformation til kunderne.
Spørgsmålet er imidlertid, om ikke den egentlige årsag til DSB-spareplanen skal findes i bemærkningerne til Finansloven for 2008. Ifølge dem snupper staten yderligere 500 millioner kroner i 2008, fordi IC4-togene stadig ikke er kommet på skinner.
Staten har dermed i alt hentet 1,4 milliarder kroner hos DSB siden 2005. Det skyldes en aftale om, at staten skal betale mindre for DSB`s kørsel, hvis virksomheden ikke leverer de aftalte ydelser.
Ifølge Per Clausen, Enhedslistens trafikpolitiske ordfører, er formålet med besparelserne og trimningen af DSB`s organisation at forberede en privatisering af jernbanedriften i Danmark. DSB skal være endnu mere profitabel, så staten kan opnå en højere pris ved salg af sine aktier.
- På den korte bane skal der hives penge ud af DSB hvert år. På den lange bane skal det sikres, at staten får en ordentlig fortjeneste når der sælges, siger han til Arbejderen.
- Rent økonomisk er det tåbeligt at sælge DSB, som har kørt med overskud de sidste mange år. Men regeringen har det ideologiske synspunkt, at det er bedst hvis det er private, der tjener pengene, slutter Per Clausen.
Regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet blev i 2006 enige om, at DSB skulle privatiseres. Daværende trafikminister Flemming Hansens idé var, at gøre virksomheden til et aktieselskab i 2008.
Planen var at sælge 25 procent af statens aktier inden 1. januar 2009. Dernæst skulle parterne bag aftalen forhandle sig frem til, hvordan staten yderligere kunne nedbringe sin andel, men her gjorde aftalens parter regning uden vært.
Dansk Jernbane Forbund, DJF, har nemlig sat hælene i. Ifølge formanden, Ulrik Salmonsen, vil forbundets 4000 medlemmer forlange værdien af deres tjenestemandsrettigheder indfriet kontant, hvis staten sælger så meget som én aktie udover de 25 procent. Det vil koste staten otte-ti milliarder kroner.
DSB har de sidste fire år givet mellem 0,9 og 1,0 milliarder kroner årligt i overskud før skat.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. feb. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:42

Indland