Den stramme statslige styring af den offentlige sektor er i voldsom vækst. Kontrolmani og detailstyring ødelægger det offentlige, advarer Tænketanken for ledelse
Brugen af resultatkontrakter, managementprogrammer og rationaliseringsmetoder i den offentlige sektor er ved at løbe løbsk. Samtidig stiger sygefraværet, nedslidningen og frustrationen over de stadigt voksende bunker af papir ude i institutionerne.
Det fastslår Tænketanken for ledelsen, som er nedsat af ugebrevet Mandagmorgen. Tænketanken består af syv repræsentanter fra fire forskellige lederuddannelser
- Vi skal passe på. De seneste meget store reformer er gennemført på en ekstremt kortsigtet måde. Vi er i færd med en omfattende nedslidning af mennesker i den offentlige sektor. Ledelsestænkningen og den vidtgående centralisering tager lysten fra stadig flere medarbejdere. Samfundsmæssigt er vi på forkert kurs, siger professor i ledelse ved Aarhus Scool og Business Steen Hildebrandt, som er med i tænketanken.
En række undersøgelse dokumenterer, at omfanget af statslig og national regulering af den offentlige sektor er stigende.
- Institutionslederne oplever, at styringen fra staten er steget voldsomt. Det har skabt et klima, hvor mange af dem tvinges ud i ledelsesmæssigt hykleri. Mange ledere må lade som om, de lever op til nogle mål, som det ikke giver mening at leve op til. De lader som om, de gør det, der bliver forlangt, og må skjule, hvad de faktisk gør, selvom de i praksis gør det rigtige og nødvendige, siger et andet af tænketankens medlemmer Nikolaj Lubanski fra Danmarks Forvaltningshøjskole til Mandagmorgen.
Ude i daginstitutioner, plejehjem og andre steder i det offentlige forventer lederne, at den stramme styring vil tage til i de kommende år. For eksempel regner 59 procent af alle ledere med, at deres institution om fem år er styret efter resultatkontrakt. I starten af 2007 gjaldt det for hver fjerde institution.
Regeringens kvalitetsreform, som forhandles i øjeblikket, kan skubbe yderligere på i den retning. Styring, resultatmål, nøgletal og akkrediteringssystemer er gennemgående elementer i udspillet, selvom der samtidig også snakkes om afbureaukratisering.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278