Skønt de studerende har vundet en delvis sejr, byder regeringens finanslovsforslag stadig på massive besparelser på uddannelsesområdet
Det gav resultater, da studerende på landets ungdoms- og professionsuddannelser sidste uge forenedes i protester mod regeringens finanslovsforslag om en tvungen opsparing på en procent, den såkaldte 'grønthøster-procent'.
Allerede samme dag som de største byer genlød af protesterne trak partierne bag finansloven en del af truslerne tilbage. På undervisningsministeriets område er den tvungne opsparing halveret fra en til en halv procent, og det vækker glæde hos Gymnasieelevernes Sammenslutning, DGS.
- Hvis vi ikke havde protesteret og råbt op, var uddannelsesområdet blevet glemt og højst sandsynligt ofret til fordel for politiområdet. Men vores kamp sikrede, at uddannelsesområdet ikke var til at komme udenom, siger formand for DGS, Gry Poulsen.
Regeringen vil ifølge DGS dog stadig spare omkring 67,5 millioner kroner på ungdomsuddannelserne. Derudover rammes de almene gymnasier og hf-uddannelserne af en ekstra besparelse på administration og indkøbsordninger på 90 millioner kroner, mens professionshøjskolerne udover den halve procents besparelser mister en del tilskudsordninger og må levere en samlet besparelse på 185 millioner kroner.
Værst ser finanslovsforslaget ud for universiteterne, som fortsat skal fastholde en hel procent i tvungen opsparing.
- Det vil enten betyde, at der bliver skåret ned på undervisningsudbudet eller at de ansatte bliver presset til at levere mere undervisning på samme tid. Da området i forvejen er presset og præget af store stressproblemer, vil det forstærke en udvikling, hvor flere og flere søger væk, siger formand for Dansk Magisterforbund, Ingrid Stage, til Arbejderen.
På hele uddannelsesområdet går kun handelsskolerne fri for regeringens sparekniv. Her vil regeringen tilføre omkring 100 millioner ekstra om året for at udligne en mangeårig økonomisk forskel på taxametertilskuddene til de almene gymnasier og handelsskolerne.
Regeringens finanslovsforslag var i går til andenbehandling i Folketinget og forventes vedtaget i midten af april.
Her spares der:
Ungdomsuddannelser som blandt andet handelsskoler og gymnasier samt professionshøjskoler som blandt andet lærer- og pædagogseminarier hører under Undervisningsministeriet. Her foreslår regeringen en halv procents tvungen opsparing.
Universitetsuddannelserne hører under Videnskabsministeriet. Her fastholdes den tvungne opsparing på en procent.
På hele området gives der nu garanti for tilbagebetaling af opsparingen i 2009.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278