De offentlige netto-investeringer i miljøet er gået i stå de sidste fem år, viser ny vismandsrapport om Danmarks miljø
Historisk set - det vil sige taget over de sidste 15 år - er det gået fremad for miljøet i Danmark. Men den nuværende tendens er stagnation eller direkte forværring på de fleste områder.
Det viser den første rapport fra det nyoprettede Miljøøkonomiske Råd, som også afslører, at de offentlige miljøinvesteringers andel af det danske bruttonationalprodukt er faldet med 15 procent siden 2001.
Det Miljøøkonomiske Råd opererer med 24 indikatorer - 'målepinde' - for miljøets tilstand. Her er 17 ud af 24 indikatorer forbedret fra 1991 til 2006. Men i de senere år er der igen sket en stagnation eller direkte forværring på 12 ud af de 17 områder.
Situationen er for eksempel direkte forværret, hvad gælder udledning af drivhusgasser og luftforurening. Samtidig med at offentlige udgifter til forbedringer af luft og klima har oplevet et markant fald.
Miljøet har altså fået det dårligere under Fogh. Og som det ses på den graf, der ledsager denne artikel, er der en tydelig sammenhæng mellem miljøforværring og de offentlige investeringer. Det Miljøøkonomiske Råd mener dog, at det er nødvendigt med grundigere analyser for at se, om tallene afspejler 'en egentlig ændring i indsatsen eller prioriteringen af de forskellige miljøområder.'
Når de samlede offentlige udgifter til miljøet i grafen 'kun' viser en stagnation over de sidste fem til syv år, hænger det sammen med at de offentlige udgifter til affald og spildevand er steget. Men det er 'billige' penge, for regeringen henter en god del af pengene hjem igen via affalds- og spildevandsafgifter.
De godt 26 milliarder offentlige kroner, der er brugt på miljøet i 2006, skal ses i sammenhæng med at regeringen samme år fik 78 milliarder kroner ind i miljøskatter og -afgifter.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278