Tre faglige sammenslutninger opfordrer Århus til at stå sammen mod den højreekstremistiske vold
Tre store faglige sammenslutninger i Århus, LO, FTF og Den Kommunale Fællesrepræsentation, gør nu fælles front mod den stigende højreekstremistiske vold, som plager byen.
I en fælles udtalelse tager formændene for de tre organisationer skarpt afstand fra den nazistiske vold og hærværk som en 'trussel mod forsamlingsfriheden, ytringsfriheden og organisationsfriheden'.
- Vi har med stigende bekymring set, hvordan angrebene er eskaleret ved julefrokoster, møder og omkring Café Oskar, forklarer Henning Truelsegaard, formand for Den Kommunale Fællesrepræsentation, til Arbejderen.
I udtalelsen bliver fagforeninger, partier og alle demokratiske kræfter opfordret til at sige fra overfor udviklingen.
- Det er ekstremt vigtigt at synliggøre problemet, både på arbejdspladser, i skolen eller sportsklubben og blandt vores egne medlemmer, siger Henning Truelsegaard.
Byen skal samles
Byrådsmedlem for Enhedslisten i Århus, Keld Hvalsø Nedergaard, kalder initiativet 'meget positivt'.
- Fagforeningerne kan om nogen samle byen mod højreekstremisternes vold og trusler, siger han til Arbejderen.
Han håber, den brede front kan modvirke det billede af, at volden drejer sig om et opgør mellem to ekstremistiske grupper, som blandt andet flere medier og borgerlige netsider har forsøgt at skabe.
- Forhåbentlig kan det være med til at slå fast, at det her drejer sig om udemokratiske kræfters helt uacceptable angreb på demokratiske, påpeger Keld Hvalsø Nedergaard.
Modstand nødvendig
Hjælpen fra de faglige organisationer falder på et tørt sted. Venstrefløjen i Århus har i flere år haft problemer med højreekstremisternes trusler, hærværk og voldelige overgreb, og med at få politiet til at efterforske chikanerne.
Det er især gået ud over den kommunistiske bogcafé Café Oskar og Enhedslistens partilokaler. Siden nytår er glasruderne hos Enhedslisten blevet knust fire gange.
Midt i sidste måned blev to af partiets medlemmer angrebet bagfra af to forbipasserende, der havde opført sig truende tæt på lokalerne. Overgrebet blev straks anmeldt, og Enhedslisten har efterfølgende rykket for en reaktion fra politiet.
- Vi har ikke fået hverken svar eller reaktion på noget af det. Det er heller ikke lykkedes politiet at få fat på dem, der har smadret vores ruder, selvom det efterhånden er sket ret mange gange, beklager Keld Hvalsø Nedergaard.
De faglige organisationer opfordrer i deres erklæring politiet til at leve op til byrådets tillid og opprioritere indsatsen mod de voldelige højreekstremister i Århus.
- Vi kan konstatere, at problemet ser ud til at blive værre og værre, og det må jo betyde, at der er behov for en større indsats, understreger Henning Truelsegaard.
De faglige organisationer og en række partier har nu aftalt at mødes og diskutere, hvordan et fremtidigt samarbejde mod den nazistiske vold kan udbygges.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278