Stadig færre ønsker at uddanne sig til lærer, pædagog og sygeplejerske
Bliver der ikke gjort noget ved løn- og arbejdsvilkår for lærere, pædagoger og sygeplejersker, ser det sort ud for kvaliteten i den offentlige sektor fremover.
Det mener de faglige organisationer, der nu råber vagt i gevær.
Stadig færre ønsker at uddanne sig til lærer, sygeplejerske, pædagog eller andre fag på det offentlige arbejdsmarked. For eksempel har landets pædagogseminarier oplevet et fald på hele 35 procent fra 2007 til 2008 i ansøgere gennem kvote 2.
Uddannelsesansvarlig i BUPL, Allan Baumann, kalder det alarmerende. Han ser flere forklaringer på udviklingen.
- For det første er det svært at overbevise unge mennesker om, at de skal uddanne sig i tre et halvt år på SU, når de bagefter kun tjener syv procent mere end én uden uddannelse. For det andet er arbejdsvilkårene belastet af mange børn pr. pædagog og mange nye administrative opgaver. Endelig er anerkendelsen fra politisk hold svær at få øje på. Senest har regeringen lavet meget store besparelser på blandt andet pædagoguddannelserne, siger Allan Baumann.
Socialpædagogernes næstformand Marie Sonne er enig. Hun frygter, at samfundets svageste fremover skal passes af ikke uddannet personale og opfordrer til, at der bliver gjort noget ved både løn, arbejdsforhold og uddannelserne.
Søgningen til socialrådgiver-, lærer- og pædagoguddannelserne er faldet med 16-17 procent fra 2006 til 2007. Oveni kommer et massivt frafald på uddannelserne.
- Hvis fremtidens velfærdssektor skal bestå, kræver det flere og veluddannede medarbejdere. En højere løn til de offentligt ansatte vil være et skridt i den rigtige retning, siger Kresten Bang Heinfelt, formand for de Lærerstuderendes Landskreds.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278