Med Daniel Ortega som præsident, med sandinisterne i regering og med sammenhold samt solidaritet fra Danmark er Nicaraguas havnearbejderen på vej frem
- Samarbejdet med havnearbejderne i Danmark gør os stærkere. Vi får mere viden og vi får del i erfaringer, som vi kan bruge. Det er 'capacitac’on', siger Nelson Reyes og kigger en ekstra gang, for at tjekke om budskabet bliver forstået; altså budskabet om at han og de andre havnearbejdere fra Nicaragua oplever, at de bliver stærkere - får større kapacitet - på grund af dansk faglig solidaritet.
I denne uge er Nelson Reyes og syv andre havnearbejdere og tillidsfolk fra Nicaragua på faglig studie-besøg i Danmark.
De er gæster hos Havnearbejdernes Landsklub og 3F, og der er tale om et genbesøg efter at en gruppe danskere var i Nicaragua på studiebesøg fra 28. juni til 4. august sidste år.
- Da vi startede det her projekt insisterede vi på, at det skulle være gensidigt. Vi skulle til Nicaragua for at se havnene og bagefter skulle en gruppe kammerater fra Nicaragua besøge Danmark - besøge vores havne og møde de danske havnearbejdere, forklarer Ole Nors Nielsen til Arbejderen.
I lørdags blev den nicaraguanske delegation modtaget i et mødelokale på Arbejdermuseet i København. Her blev programmet præsenteret.
Det bliver en travl uge med besøg i havnene i København og Malmö, Kolding, Esbjerg, Århus, Aalborg - hvor det er den særlige Grønlands-terminal, der modtager de udenlanske gæster - og så slutter turnéen i Skagen.
- De ser både store og små havne. I Skagen er der fem ansatte, og i Århus er der over 300, forklarer Ole Nors Nielsen.
- De vil opleve, at havnearbejderne i Danmark har fælles løn- og arbejdsforhold. Uanset hvor de er ansat, og uanset om de er fastansatte eller løsarbejdere, så har de den samme overenskomst. Det er noget af det, som vores nicaraguanske gæster håber, de kan få gennemført derhjemme, tilføjer den nordjyske fagforeningsmand.
Forventningsfulde
Gæsterne fra Nicaragua er meget glade for muligheden for at besøge Danmark, og de er begejstrede over de perspektiver, som de synes tegner sig.
Den politiske situation i Nicaragua betyder også, at der er nye muligheder:
Filimon Bonilla, som sidder i ledelsen af fagforeningen i Nicaragua, understreger, at 17 år med nyliberalistiske regeringer i Nicaragua har slået fagbevægelsen langt tilbage. Med Daniel Ortega som præsident og Sandinisterne i regering er der nye muligheder, som skal udnyttes.
- Vi tilhører alle den Sandinistiske LO, tilføjer hans kollega, Ricardo Sandoval.
Han udtrykker et håb om, at havnearbejdernes fagforening i Nicaragua allerede i år kan indgå en fælles overenskomst for alle fastansatte i havnene i Nicaragua.
- Forhåbentlig kan overenskomsten også komme til at dække løsarbejderne fra 2009. Det er netop hpå det område, vi er så glade for at få del i jeres erfaringer, siger Sandoval henvendt til de danske værter.
Langesøhus
Programmet for gæsterne fra Nicaragua slutter dog ikke med besøget hos havnearbejder Per Andersen og hans fire kolleger i den lille havn i Skagen. Bagefter er der konference.
Per Andersen er en af de danskere, der kender gæsterne godt. Han var sidste år med på besøget i Nicaragua sammen med Caja Bruhn fra Lager, Post og Service i København og Ole Nors Nielsen. Per Andersen har fundet tid til at være sammen med gæsterne hele ugen på turen fra København til Skagen.
På lørdag og søndag deltager de nicaraguanske havnearbejdere og tillidsfolk i Landskonference for Havne- og Terminalarbejdere på Langesøhus ved Silkeborg.
Der ventes cirka 60 deltagere i konferencen fra hele landet.
- Her vil vores gæster få bekræftet den vigtige oplevelse, som de får under alle besøgene; nemlig at danske havne- og terminalarbejdere har den samme overenskomst, siger Ole Nors.
Han fortæller, at havnearbejderne i Bluefields, Granada, Puerto Sandino, San Juan, Rama, Corinto og alle de andre havne har forskellige løn- og arbejdsforhold. Under besøget i Nicaragua sidste år var det noget af det, der sprang i øjnene, og det glæder ham, at nicaraguanerne kan finde støtte i Danmark til at ændre på det.
Der er meget at rette op på i Nicaragua:
- Fra 1990 til 2006 har lønnen ikke udviklet sig. Vi fik den samme løn, selvom priserne steg meget, siger Nelson Reyes, som er tillidsmand i havnen i Granada ved den store Nicaragua-sø.
Indtil 1990 - under sandinisternes første regeringsperiode - var der fagforeninger i alle havne. Men kun tre overlevede perioden med nyliberale regeringer, fremgår det af den rapport, som Per Andersen, Caja Bruhn og Ole Nors Nielsen skrev efter deres besøg i Nicaragua sidste sommer.
I rapporten hedder det videre:
'Arbejdet med at genoprette fagforeningerne startede i 2006 og er næsten lykkedes (mangler kun San Juan del Sur). Transportarbejderforbundet FDTN har i denne periode tegnet 25 overenskomster, 19 af dem har også sikkerhedsudvalg. Overenskomsterne i de forskellige havne er forskellige.'
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278