03 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

SF vil skabe alliance

SF vil skabe alliance

Lørdag, 12. april, 2008, 00:00:00

Samarbejde med fagbevægelsen, elevorganisationer og miljøbevægelsen er et led i SF`s planer om at skabe en alliance, som kan føre til en anden politik

I de kommende år vil SF arbejde for 'at samle socialdemokrater, radikale, fagforeninger, elevorganisationer og miljøbevægelser i en stærk centrumvenstrealliance, der kan skabe resultater.'
Det slår hovedbestyrelsen fast i sin politiske beretning, når SF i denne weekend holder landsmøde med op mod 1000 deltagere og en stærk fremgang i ryggen.
SF vil bruge hele sin forøgede styrke til at skabe et alternativ til den siddende regering. Derfor står diskussionen om, hvordan det skal lykkes at skabe en centrumvenstrealliance helt centralt på SF`s landsmøde, fortæller Pernille Vigsø Bagge fra SF`s gruppebestyrelse.
- Det er utrolig vigtigt at skabe en alliance, der kan føre Danmark et andet sted hen end det nuværende, hvor markedskræfterne regerer uhæmmet. I øjeblikket går vi i den forkerte retning, når det gælder om at styrke fællesskabet, siger Pernille Vigsø Bagge til Arbejderen.

Folkestyre
Hun ser det som helt afgørende, at de mennesker, som er aktive i arbejdet for en mere solidarisk samfundsudvikling, bliver inddraget i arbejdet med at lave politik på Christiansborg.
- Det er oplagt at snakke med elevbevægelsen, som jo repræsenterer fremtiden, miljøbevægelsen som arbejder med et af de vigtigste spørgsmål i forhold til at sikre verdens sundhed, og det er helt naturligt, at vi har tæt forbindelse til fagbevægelsen, da vi traditionelt er optaget af forholdene for almindelige mennesker på almindelige arbejdspladser, konstaterer Pernille Vigsø Bagge.
- Den demokratiske proces omfatter mere end tre mennesker på et kontor. Det er jo netop forskellen på demokratiet, hvor flertallet bestemmer og folkestyret, hvor befolkningen bliver inddraget, fortsætter hun.
Dermed slår SF fast, at Socialdemokraterne ikke skal regne med at have patent på kontakten til fagbevægelsen. Partiet har helt tænkt sig at bruge de 23 mandater, som de opnåede ved sidste valg, hvor antallet af SF-politikere på Christiansborg blev mere end fordoblet.

Samarbejde med fagbevægelsen
Et af de folketingsmedlemmer, som arbejder konkret med kontakten til fagbevægelsen, er Karsten Hønge, som er tidligere formand for TIB på Fyn.
- Vi skal spille så godt sammen med fagbevægelsen som muligt, være i løbende dialog og gensidigt inspirere hinanden, så SF kan tilrettelægge sin politik så kvalitativt som muligt, siger han til Arbejderen.
Samarbejdet med fagbevægelsen skal foregå både i forhold til LO, forbundene og de lokale fagforeninger alt efter situationen.
- For eksempel har jeg lige rejst mig fra et møde med repræsentanter fra fagbevægelsen, hvor vi har diskuteret udviklingen af overenskomstsystemet på længere sigt, om svaret på de nuværende problemer alene er at fastholde den danske model, eller hvad der skal til, forklarer Karsten Hønge.
Samarbejdet med fagbevægelsen handler om langt mere end overenskomstforhold, fastslår Karsten Hønge.
- For eksempel socialpolitikken, det er noget, som man har tæt inde på kroppen ude i fagforeningerne. De skal opleve, at vi ønsker dialog om hvor de ser problemerne, og vi skal vende med dem, hvordan de kan spille sammen med os i det politiske system.
Trafikpolitik og erhvervspolitik er andre eksempler, hvor Karsten Hønge mener, at fagbevægelsen har noget at byde ind med.
- Efter 16 år som fagforeningsleder er det mit hjerteblod, jeg ønsker også, at fagbevægelsen bliver en del af SF`s hjerteblod.
I dag på landsmødet fremlægger partiet i øvrigt et udspil til håndtering af problemerne med udnyttelse og underbetaling af østarbejdere.

Norsk inspiration
SF spillede i sidste uge ud med ti pejlemærker (se nedenfor), som er partiets forslag til en politisk platform for den alliance, som skal arbejde hen imod at vinde regeringsmagten. Umiddelbart fik pejlemærkerne den kolde skulder af Radikale.
- Det tror jeg mest er signalpolitik, lyder vurderingen fra Pernille Vigsø Bagge.
- Radikale har interesse i at vælge side i forhold til Socialdemokraterne og SF. Og vi laver en masse praktisk politik sammen med de to partier til hverdag.
SF`s ide om en centrumvenstrealliance som midlet til at få væltet Fogh er i høj grad inspireret fra Norge. Her vandt Arbejderpartiet, Senterpartiet og SF`s søsterparti Socialistisk Venstreparti regeringsmagten, da de gik til valg på en fælles politisk platform, som klart vendte sig imod nyliberalisme, privatisering og udlicitering. Platformen udsprang af et 20 punkts program formuleret af fagbevægelsen og dens medlemmer.
SF`s pejlemærker lægger da også vægt på, at 'kernesektorer som sundhed, børnepasning og uddannelse skal være skattefinansierede, på et højt kvalitetsniveau og offentligt tilgængelige for alle' og lægger op til, at virksomhederne skal miste det nuværende skattefradrag på private sundhedsforsikringer til ansatte.
Pernille Vigsø Bagge er fuld af fortrøstning i forhold til arbejdet med at få Socialdemokraterne og Radikale med på en alternativ politisk platform i forhold til den nuværende regering.
Hun afviser samtidig enhver snak om, at SF i sin iver efter at blive en del af en anden regering bevæger sig mod højre. Den kritik er blandt andet blevet rejst efter udtalelser fra partiformand Villy Søvndal om, at den islamistiske organisation Hizb ut-Tahrir kan skride ad helvede til.
- Jeg er enig i, at et religiøst diktatur ikke hører hjemme her i Danmark, men ville ikke selv have brugt det ordvalg, siger Pernille Vigsø Bagge.
- Det er befriende, at der bliver sat fokus på integrationen nu. Den debat har højrefløjen ikke patent på. Men det er ikke rigtigt, at der er en højredrejning i forhold til SF`s integrationspolitik. Den politik vi vedtog i 2004 står ved magt.


SF`s ti pejlemærker
1. Opgør med den negative sociale arv med samlet indsats i sundhedspleje, vuggestue, børnehave og folkeskole.
2. Det politiske system skal stille krav til borgere og virksomheder om markante energibesparelser.
3. Ambitiøs fattigdomsbekæmpelse med ny finansiering af satspuljen.
4. Ingen fradrag til virksomheder, der tegner private sundhedsforsikringer for deres medarbejdere.
5. En senioroffensiv skal sikre større arbejdsstyrke.
6. Tre principper for en skattereform.
7. En offentligt finansieret energirevolution.
8. Færre reklamer i børnehøjde og øget undervisning i medieforståelse.
9. Landbrugsstøtten afskaffes og midlerne bruges i stedet til at løfte udviklingslandene.
10. Socialdemokraterne, Radikale Venstre og SF er forenet i en alliance, der vil knokle for et socialt retfærdigt og bæredygtigt Danmark, hvor velfærden styrkes, hvor ungdommen uddannes og hvor klimaindsatsen opgraderes.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. apr. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:39

Indland