Et flertal på 48 procent står bag pædagog-medhjælpernes, sygeplejerskernes og sosu-arbejdernes OK-strejke. Vinder de ikke, kan de risikere reallønsnedgang
I morgen går omkring 100.000 sygeplejersker, jordemødre, pædagogmedhjælpere og hjemmehjælpere i strejke for et krav om 15 procent mere i løn over de næste tre år. Og det er en strejke, som et flertal af befolkningen støtter.
Ifølge en meningsmåling lavet af Zapera for MetroXpress bakker 48 procent op bag strejkerne, mens 43 procent er imod. Og det er meget i betragtning af de store ulemper, som konflikten medfører for befolkningen, mener sociolog Johannes Andersen, Aalborg Universitet.
Dennis Kristensen, formand for fagforbundet FOA, har tillid til, at forståelsen vil holde ved, også når de helt konkrete problemer med udsatte operationer og manglende børnepasning melder sig.
- Jeg synes, jeg har kunnet læse ud af alle meningsmålinger, at alle mener vi har en retfærdig sag, når vi kræver samme løn som i mandefag, siger han til Arbejderen.
Undersøgelsen om befolkningens opbakning blev offentliggjort samtidig med, at regeringspartierne begyndte at tale om, at en mulig løsning kunne være en ligelønskommission - et længe næret ønske hos FOA og Sundhedskartellet.
- Men en ligelønskommission uden penge på bordet løser ikke noget som helst, understreger Dennis Kristensen.
Det samme siger Sundhedskartellets formand Connie Kruckow. Hun hilser udmeldingerne om en ligelønskommission velkommen, men understreger at kravet om de 15 procent står ved magt.
Og skal reallønnen sikres med den nuværende inflation, er 15 procent et rimeligt bud, påpeger økonom Henrik Herløv Lund fra Den Alternative Velfærdskommission.
- Af de 12,8 procent, som de øvrige offentligt ansatte har fået, er det kun otte-ti procent, der havner direkte i lønningsposen. Det giver omkring tre procent om året. Og den nuværende inflation er på omkring 3,1 procent, siger Henrik Herløv Lund.
Desuden ser dansk økonomi ud til at være på vej ind i den krise, der nu er ved at udvikle sig på verdensplan. Og så er der god fornuft i, at der kommer flere penge ud til forbrug for at holde hjulene i gang, forklarer Herløv Lund.
- Regeringen vil så gerne lade det ske ved at sænke skatterne og lade den offentlige velfærd betale. Men der er mere fornuft i, at det sker ved at sikre en reallønsudvikling for de offentligt ansatte, som også kan gøre velfærdsjobbene mere attraktive og dermed være med til at sikre velfærden på længere sigt, siger Henrik Herløv Lund til Arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278