02 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Århus går efter ligeløn

Århus går efter ligeløn

Tirsdag, 22. april, 2008, 00:00:00

Medlemmer af FOA, Sundhedskartellet og BUPL i Århus gennem-fører i dag en fælles aktion for ligeløn

Det skal opfattes helt bogstaveligt, når FOA, Sundhedskartellet og BUPL Århus i dag gennemfører en fælles markering.
Medlemmerne af de faglige organisationer er kaldt sammen på Klostertorv klokken 16 og bliver efter et par taler sendt på vandretur i midtbyen under parolen: 'Vi går efter mere i løn - ligeløn'.
- Her har vi en fælles sag, og det vil vi gerne markere. Parolen signalerer, at vi mener kravet om ligeløn alvorligt. Samtidig er det en hentydning til, at medlemmerne i hverdagen løber for at nå arbejdsopgaverne, siger Kirsten Normann Andersen, formand for FOA Århus, til Arbejderen.
De aktionerendes krav er en lønramme over de næste tre år på 15 procent for at mindske uligheden i forhold til lønniveauet for privatansatte med samme uddannelseslængde samt nedsættelse af en Ligelønskommission med midler til inden for en kort periode at fjerne uligelønnen.
Else Kayser, formand for sygeplejerskerne i Kreds Midtjylland, er yderst tilfreds med, at tre så store offentlige grupper kan finde sammen om de nævnte paroler.
- I FOA, BUPL Århus og Sundhedskartellet er vi enige om, hvad den igangværende konflikt drejer sig om. Vi har de samme problemer med lønefterslæb og manglende rekruttering, siger Else Kayser og tilføjer:
- Lige nu drejer det sig om at skabe det pres, der får Folketinget til at give flere penge til kommuner og regioner, så der kan blive rettet op på forholdene i den offentlige sektor. Det er på tide, at arbejdsgiverne og politikerne på Christiansborg også forstår, at når vi kæmper for bedre løn, er det for at sikre ordentlige forhold for børn, unge, gamle og syge.
BUPL i Århus ser det som en selvfølge, at de er med i aktionen, selvom forbundet har indgået forlig, der lige nu er til afstemning blandt medlemmerne.
- Vi er uenige i forliget. Vores medlemmer har stillet krav om, at vi som kvindefag skal op på et lønniveau med mændene og med andre mellemlange uddannelser. Derfor skal der med den nye overenskomst sættes ind mod det lønefterslæb, vi som kvindefag og offentligt ansatte har. Hvis det ikke sker, bliver det svært at rekruttere arbejdskraft, og så bliver kvaliteten i arbejdet med omsorg og pleje i den offentlige sektor snart en saga blot, siger Henning Truelsegaard, formand for pædagogernes fagforening i Århus.
Fagforeningerne er meget bevidste om, at det handler om at være synlige i gadebilledet. De strejkende skal kæmpe for at fastholde den opbakning, de stadig har i befolkningen, og i øjenhøjde med borgerne fortælle hvilke opgaver de udfører som ansatte i social- og sundhedssektoren.
Udover den fælles aktion i dag har fagforeningerne hver især gang i et utal af aktiviteter. I går demonstrerede Sundhedskartellet i Århus for eksempel, mens FOA i Århus hamstrede går for at få hævet lønnen. Da de ved, at mange andre også har for lav løn, var de solidariske og uddelte gæren flere steder i byen.
Over hele landet vrimler det med strejkeaktiviteter. I går var der demonstrationer i blandt andet Esbjerg, København, Odense, Vejle og Kolding. Blandt dagens begivenheder kan nævnes, at medlemmer af FOA og Sundhedskartellet danner en menneskekæde i Randers. En lignende aktion gennemføres i København.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. apr. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:39

Indland