05 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

300 underbetalte kollegaer

300 underbetalte kollegaer

Onsdag, 23. april, 2008, 00:00:00

Polske og tyske håndværkere får helt ned til 60 kroner i timen, viser besøg på byggepladserne i Århus. 120 bygnings-arbejdere besøgte i går 151 byggepladser

Der er store problemer med forholdene for de udenlandske arbejdere på byggepladserne i Århus.
Det er konklusionen efter at 120 bygningsarbejdere i går besøgte 151 byggepladser.
I alt mødte de 319 udenlandske kollegaer, hovedsagelig fra Polen og Tyskland. Og der blev konstaterer lønninger helt ned til 60 kroner i timen. Men der var også pladser, som var forladt i hast:
- Steder med stor aktivitet lå pludselig helt stille. Det var tydeligt, at der var nogen, der havde noget at skjule, siger Anders Munk, formand for Bygge- Anlæg og Træ-kartellet, BAT i Århus, der stod for aktionen.

Dødsfald
Besøgene på byggepladserne understregede imidlertid også, at hvis man skal have de udenlandske arbejdere til at melde sig i fagforening, er det vigtigt at de danske kollegaer tager hånd om dem.
Det er Magnoliahaven, en byggeplads i udkanten af Hørning, et eksempel på. Her bliver der bygget 'arkitekttegnede funkisboliger med klassisk interiør', som der står på det røde skilt ved indkørslen.
Byggepladsen er der til gengæld ikke meget klassisk over. Den er usædvanligt rodet, vurderer den udsendte patrulje fra BAT i Århus.
På byggepladsen har der været alvorlige problemer med sikkerheden. Værst gik det ud over en yngre polsk arbejder, som blev dræbt lige før jul under udgravningen af kloakker, fordi der ikke var brugt afstivning.

Organiserede murere
Murerne er den mest velorganiserede faggruppe på byggepladsen. Alle er i fagforening - også fem tyskere.
En af dem er Axel Berg, som kommer fra Schwerin. Han smiler hjerteligt til delegationen fra BAT og erklærer:
- Wir sind alle in Gewerkschaft. Das braucht man hier.
Men det gælder ikke for de andre grupper på pladsen. Og kontakten mellem de danske og udenlandske arbejdere er heller ikke for god.
- Det er svært at kommunikere med dem på grund af sproget, erkender Karsten Larsen og Jens Bitsch, som har travlt med rendegraveren.
- Jeg synes det er ok med den udenlandske arbejdere, bare de får det, som de skal have. Men jeg ved ikke hvad de får i løn, det har jeg ikke snakket med dem om, erkender Karsten Larsen. Han ved heller ikke om de er i fagforening.
- Murerne er gået op i om de er medlem af fagforeningen, og det synes jeg er godt, siger kollegaen, Jens Bitsch.

Plat og svindel
Patruljen fra BAT møder denne dag 13 udenlandske kollegaer. Udover de fem tyske murere går der et andet sted på pladsen tre tyske brolæggere. De får 145 kroner i timen og er ikke i fagforening. Men de er tydeligvis interesseret i at få en vurdering af, om deres løn er god nok og studerer interesseret den udleverede løbeseddel.
De fem polakker på pladsen kommer alle fra vikarbureauer. Tre polakker er lejet ud til Ny Horsens Tagdæk. Her er mester selv på pladsen og fortæller, at han betaler en timeløn på 230 kroner + moms til vikarbureauet DSP Gruppen fra Hjallerup.
Polakkerne får 130 kroner i timen og er ikke i fagforening. Til sammenligning har deres tre danske kollegaer 165 kroner.
Sværere er det at finde ud af forholdene for de to polske elektrikere, som ikke arbejder for Total El-Teknik i Stoholm, selv om de står på en stige fra firmaet og henter værktøj ude i bilen.
Polakkerne bor, sammen med to andre kollegaer, i en lejlighed i Stoholm - hos installatørens forældre. I husleje betaler de tre tusinde kroner pr. mand.
De polske elektrikere kan ikke huske navnet på deres arbejdsgiver. Og det er der måske en forklaring på. Indtil for nylig var det et polsk vikarbureau, BIC, men nu er det et dansk bureau, NTO.
Bag firmaerne står stort set de samme mennesker, fortæller Erwin Poulsen, formand for Dansk El Forbund i Århus, som udmærket kender vikarbureauerne, som fagforeningen netop nu fører en sag mod.
- Vores opfattelse er, at der er masser af plat og svindel i de firmaer, siger han til Arbejderen.
Det er noget af det der skal følges op på i den kommende tid.
- Vi skal bruge lang tid på at følge op på alle de sager vi har mødt i dag, siger BAT-formand Anders Munk. Men han er ikke i tivil om at det er nødvendigt.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. apr. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:39

Indland