05 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Vaxholm-dom følger ny traktat

Vaxholm-dom følger ny traktat

Onsdag, 23. april, 2008, 00:00:00

Vi skal ikke vente stop for EU-domme, som begrænser konfliktretten, med den nye EU-traktat. Vaxholm-dommen tager netop udgangspunkt i den nye traktat

I den helt afgørende, konkrete begrundelse for at EU kan blande sig i strejkeretten, og at konfliktretten er underlagt EU-traktaterne, har EF-domstolen ikke brugt det nuværende traktatgrundlag, men den nye Lissabon-traktat.
Det afslørede Søren Søndergaard fra Folkebevægelsen mod EU på mandagens konference om konsekvenserne af den såkaldte Vaxholm-dom.
- Der står i dommen, at ganske vist er strejkeretten en grundlæggende rettighed, men at den 'undergives visse begrænsninger. Som det nemlig bekræftes i artikel 28 i Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder, er disse rettigheder sikret i overensstemmelse med fællesskabslovgivningen,' citerer Søren Søndergaard fra dommen.
- Charteret er i dag ikke en del af traktatgrundlaget. Man kan derfor diskutere, om EF-domstolen ikke her har gjort en fejl. Men med Lissabon-traktaten bliver Charteret en juridisk del af denne traktat. Så er spørgsmålet om, i hvilket omfang vi kan bruge strejkeretten, endegyldigt deponeret hos EF-domstolen i Luxembourg, forklarer Søren Søndergaard.
Det bliver bekræftet af Klaus Petersen, jurist og arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet.
- Med Lissabon-traktaten bliver det sådan, at konfliktretten bliver en del af EU-retten, siger han.
Han tilføjer, at dommen også tager forskud på Servicedirektivet, der ganske vist er vedtaget, men først skal være implementeret i EU-landene ved udgangen af 2009.
Klaus Pedersen kommer også ind på den seneste EU-dom mod konfliktretten, den såkaldte Rüffert-dom, som ifølge Klaus Pedersen måske kan føre til, at Danmark skal opsige en af den internationale arbejdsorganisations ILO`s konventioner.
- Ni lande, heriblandt Danmark, har ratificeret ILO`s konvention 94, der handler om at offentlige myndigheder ved udbud af offentlige opgaver skal sikre, at dem der udfører opgaverne får løn efter den gældende overenskomst på stedet. Hvis ikke, kan man tilbageholde betaling i forhold til kontrakten og så videre. EF-domstolen har afgjort, at sådanne bestemmelser er i modstrid med EU-retten, siger Klaus Petersen.
Regeringen henviser til, at Danmark har ratificeret ILO-konventionen lang tid før indtræden i EF/EU. Men Klaus Pedersen peger på, at der i både det nuværende traktatgrundlag og i Lissabon-traktaten står, at medlemslandene skal bruge 'alle egnede midler' til at frigøre sig fra konventioner, der er 'uforenelige med traktaterne'.


Vaxholm-dom
EF-domstolens dom i Vaxholm-sagen forbyder et EU-lands fagbevægelse at konflikte for at tegne fuld overenskomst for arbejdere, der er udstationeret fra en virksomhed i et andet EU-land.
Kun de minimumskrav, der er opridset i EU`s såkaldte udstationeringsdirektiv, må man konflikte for - og kun med metoder, som står i et rimeligt forhold til kravene, fremgår det af dommen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. apr. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:39

Indland