05 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Støtte til strejkende

Støtte til strejkende

Torsdag, 24. april, 2008, 00:00:00

Mens enkelte faglige topledere spekulerer i, om det skal kunne betale sig at strejke, udtaler stadig flere private fagforeninger deres støtte til de strejkende

De faglige topledere, der i sidste uge fik velvillig plads i en stribe landsdækkende medier til at advare mod at indfri kravene fra de strejkende, får svar på tiltale.
- Det er dybt beklageligt og det groveste angreb på folk i konflikt, jeg kan mindes at have hørt. Det er usolidarisk og direkte skadeligt for det, der burde være et fælles mål, nemlig at fremtidssikre vores velfærd. En af måderne går gennem gode og attraktive arbejdspladser i den offentlige sektor, siger Bjarne Sørensen, formand for Dansk Metal i Horsens til Arbejderen.
Han og medlemmerne i fagforeningen har diskuteret den igangværende konflikt og udtaler deres fulde opbakning til kampen for ordentlige løn og arbejdsvilkår.
Kollegaen Aage Madsen, der både er formand for Dansk Metal i Århus og Region Midtjylland, slår på nødvendigheden af at stå sammen i den aktuelle situation.
- Solidaritet har alle dage været et kendetegn for fagbevægelsen, og det vil jeg opfordre til, også kommer til at gælde den konflikt som sundheds- og omsorgsarbejdere nu fuldt lovligt har iværksat, udtaler han.

Mere støtte
Tilsvarende toner lyder fra en række private fagforeninger. Rør og Blik København, 3F Rymarken Århus, 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København, 3F Silkeborg og TIB afdeling 9 er blot nogle af dem, der har udtalt støtte til de grupper, der har valgt at tage strejkevåbnet i brug for at få indfriet kravene.
Byggefagenes Samvirke København opfordrer alle til at støtte de konfliktende faggrupper.
- Når der er en konflikt som den, vi oplever nu, er der behov for, at de strejkende får opbakning og støtte - ikke bagholdsangreb fra folk, som mere frygter deres eget omdømme som forhandlere end hensynet til solidaritet, siger formand Anders Olesen
- Det, der er på spil her, er både et helt rimeligt lønløft til de lavestlønnede, og på længere sigt også et forsvar for velfærdssamfundet. Hvis ikke det bliver attraktivt at være offentligt ansat, så smuldrer kernen i de sociale ordninger endnu mere.

LO: sammenhold
LO-formand Harald Børsting har på diplomatisk vis opfordret de utilfredse faglige leder til at tænke lidt over, hvad de fører til torvs. Han erklærer LO`s opbakning til 'en solidarisk prioritering af de lavtlønnede i den offentlige sektor, som ikke mindst findes inden for de typiske kvindefag'.
Formand for LO i Odense, Helle Nielsen, er helt enig.
- Der er lige nu gang i en helt nødvendig konflikt for, at de offentligt ansatte bliver hørt. Den konflikt fortjener vores fulde støtte, lyder hendes personlige holdning.
I morgen er der bestyrelsesmøde i den fynske LO-sektion, hvor punktet er på dagsorden. Står det til Helle Nielsen vedtager bestyrelsen en fælles udtalelse, der også gerne bliver fulgt op af mere konkrete aktiviteter.
- Det kan være løbesedler, læserbreve eller en demonstration, der kan bakke de strejkende op. Det er vigtigt, at LO i netop den her situation signalerer, at vi står sammen i fagbevægelsen.
Helle Nielsen mener, at politikerne må til lommerne. Hun appellerer til at især Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard, indfrier løfterne om fem milliarder kroner ekstra til de offentligt ansatte, som hun råbte så højt om sidste år.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. apr. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:39

Indland