5000 dagplejere forlod i går deres 48-timers arbejdsdag og sluttede sig til strejken. Selvom det er første gang for de fleste, er kampgejsten helt i top
Børnene er skiftet ud med bannere, da ladcykler og barnevogne flokkes på vej mod Amager Bio i København.
De sorte LFS-hættetrøjer og røde FOA-hænder ses næsten hele vejen ned af Amagerbrogade. Dagplejerne fra Gladsaxe, Frederiksberg og Rødovre er på vej til morgenmøde på deres første strejkedag siden 1985.
På de fleste gadehjørner passerer de grupper af social- og sundhedsarbejdere og pædagogmedhjælpere, som har indtaget deres sædvanlige pladser med skilte og hjemmelavede transparenter. Der bliver hujet og smilet, når de to faggrupper støder sammen på den tæt trafikerede vej.
- Velkommen til jeres første dag i strejke. I skal nu ud og mødes med resten af de strejkende, som har været i gang i halvanden uge. Jeg skulle hilse og sige, at de glæder sig til at se jer, åbner Britt Petersen strejkemødet.
Hun er formand for FOA-fagforeningen LFS, der organiserer dagplejerne i København og omegn.
Glæden er helt gensidig, fortæller Pia Timming, dagplejer fra Frederiksberg, til Arbejderen.
- Det føles stort. Vi har alle sammen virkelig set frem til i dag, og flere af os var meget bekymrede for, om strejken ville nå at stoppe, før vi kom med, siger hun til Arbejderen.
De 5000 dagplejere, der nu er i strejke, udgør lidt under halvdelen af FOA`s såkaldte anden strejkebølge. Bølgen skyllede ind over Danmark i går, da fagforbundet sendte yderligere 11.000 medlemmer i konflikt. Dermed er antallet af velfærdsarbejdere fra FOA og Sundhedskartellet, der er udtaget til konflikt, oppe på ialt 74.000.
Dagplejerne, der arbejder op til 48 timer om ugen for mellem 87 og 99 kroner i timen, har længe været en overset gruppe i kampen om mere løn til de offentligt ansatte, føler Pia Timming og hendes kolleger. Men det er slut nu, understreger de.
- Vi skal ud og være med til at skabe fokus på kvindefagene. Vi fortsætter, til vi bliver stoppet af et indgreb eller lockout, eller til vi får den løn, vi fortjener, fastslår dagplejer Majbritt Kronbøl overfor Arbejderen.
Efter morgenmødet slutter andre strejkende LFS-medlemmer sig til, og alle bevæger sig ind over Knippelsbro med kurs mod Christiansborg, bevæbnet med varme hænder og ubrugt kampgejst.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278