Det er især eliten, som har gavn af sundheds-forsikringer. Otte gange så mange ledere som arbejdsløse får behandling betalt af forsikringen.
Det er de bedst stillede i samfundet, som nyder godt af de skattefri sundhedsforsikringer. Det er først og fremmest de veluddannede, lederne, kort sagt eliten, som får behandling på privathospital på grund af en sundhedsforsikring betalt af arbejdsgiveren.
Det viser en undersøgelse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har lavet for Ugebrevet A4.
Hver gang en sundhedsforsikret arbejdsløs bliver behandlet i privat regi, ryger der samtidig otte ledere igennem privathospitalet. Kun fem procent af de sundhedsforsikrede, som blev behandlet på privathospitalerne sidste år, var arbejdsløse. Modsat udgjorde lederne ikke mindre end 39 procent.
Skævheden træder også tydeligt frem, når der ses på gruppen af pensionister. Mens 29 procent af patienterne på de offentlige sygehuse er pensionister, udgør de kun en enkelt procent af de patienter på privathospitaler, som behandles gennem en sundhedsforsikring.
I det hele taget er der en undervægt af ufaglærte, indvandrere, lejere, arbejdsløse og pensionister i den gruppe, som har sundhedsforsikringer.
Antallet af mennesker med en sundhedsforsikring er mindst blevet tidoblet fra under 50.000 personer i 2002 til over 500.000 i dag. Der blev sat gang i udviklingen, da regeringen i 2002 gjorde det muligt for arbejdsgiverne at trække udgiften til sundhedsforsikringer fra som en driftsudgift, samtidig med at de ansatte ikke skal betale skat af ordningen. Det betyder, at alle skatteydere er med til at betale sundhedsforsikringerne.
- Opgørelsen viser, at der er ulighed i sundhedsvæsenet, og der er ingen tvivl om, at den bliver forstærket med udbredelsen af sundhedsforsikringer, siger Jens Peter Vernersen, sundhedsordfører for Socialdemokraterne til Ugebrevet A4. Han mener, at skattefriheden bør fjernes.
- Der er ingen grund til, at vi alle sammen skal betale for, at nogle lønmodtagere får en sundhedsforsikring. Det er jo et gode, som sjældent omfatter pensionister eller ledige. Det må være en privat sag, om man ønsker sådan en forsikring.
Det forslag er Venstre lodret uenig i.
- Sundhedsforsikringer var før i tiden forbeholdt en lille gruppe af virksomhedsledere. Nu er de bredt ud til en bred vifte af lønmodtagere, fordi vi har gjort det til en betingelse for skattefriheden, at alle medarbejdere i en virksomhed bliver dækket, siger Venstres sundhedsordfører Birgitte Josefsen.
I LO vækker udviklingen bekymring.
- Vi skal have fundet ud af, om vi vil markedsgørelsen af vores behandlingssystem. Jeg hører til dem, der ikke vil, og vi udgør forhåbentlig et flertal. Vi er nødt til at tage en debat om, hvordan vi kan stoppe strømmen af patienter over til det private, siger LO-formand Harald Børsting.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278