06 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Hat til organisatorer

Hat til organisatorer

Lørdag, 03. maj, 2008, 00:00:00

Fredag i sidste uge kunne LO Storkøbenhavn udlevere diplom til 11 fagligt aktive, der nu kan kalde sig organisatorer

Organisering og engagement hænger uløseligt sammen.
Den erfaring bærer et netop uddannet hold på 11 personer med sig videre i deres faglige arbejde. De 11 personer er en blanding af tillidsrepræsentanter, faglige sekretærer fra fagforeninger og fagligt aktive.
- Nu skal 'organiserne' (engelske ord for organisator, red.) ud og bruge det, de har lært på kurset. De har hver især valgt en virksomhed, men ved ikke i øvrigt hvad der venter dem, eller hvad de skal lave, fortæller Camilla Herdahl til Arbejderen.
Hun er projektkoordinator i LO Storkøbenhavn og har været med i organiserings-projektet fra start. Projektet er sat i gang med henblik på over tid at få vendt den negative medlemsudvikling i især LO-forbundene.
Den udvikling vender man ikke ved at stå og afkræve dokumentation fra folk på medlemsskab af en fagforening. Den bliver vendt ved at involvere de ansatte på en arbejdsplads til selv at tage affære og sammen få ændret forhold, de er utilfredse med, lyder den enkle filosofi bag organiserings-projektet.
- Det er altså ikke 'organiseren', der skal komme som repræsentant fra fagforeningen og fortælle, hvad der skal laves om. Det handler om at lytte til de ansatte, få dem til at sætte ord på, hvor de gerne ser ændringer i dagligdagen, og så bakke dem op i konkrete aktiviteter for at nå målet, forklarer Camilla Herdahl engageret.

Det nytter
En af dem, der fredag i sidste uge modtog diplom for gennemført uddannelse, er Brian Arlofelt. Han er medlem af Nærings- og Nydelsesmiddelarbejder Forbundet (NNF) og til daglig tillidsrepræsentant på Schulstad i Avedøre.
- Her er alle medlem af fagforeningen, men det er jo ingen hemmelighed, at LO-familien samlet set mister medlemmer. Jeg er overbevist om, at den måde at arbejde på, som ligger i organiserings-projektet, kan være med til at vende den udvikling. Det viser erfaringerne fra andre lande, siger han til Arbejderen.
Som et led i det intense ugeforløb, der har kvalificeret Brian Arlofelt til organisator, var han i praktik en enkelt dag på en større NNF arbejdsplads i Storkøbenhavn, hvor alle ikke er medlem af fagforeningen.
Han indrømmer, at havde han ikke inden fået kendskab til de værktøjer, der er en del af organiserings-projektet, så havde han nok kastet sig over lønnen på arbejdspladsen eller andre mere traditionelle faglige mærkesager. Nu blev det i stedet frugtordningen, som ledelsen har skåret væk.

Æbler ikke løn
- De ansatte vil gerne have genindført den populære ordning. Jeg og en anden kursusdeltager delte derfor frisk frugt ud til de ansatte og fik samtidig etableret kontakt til flere af dem. Ideen er, at de organiserer sig og arbejder sammen om at få den populære frugt genindført. Så skal jeg som repræsentant fra fagbevægelsen bakke dem op i deres aktiviteter, lyder det fra Brian Arlofelt.
Planen er, at han skal holde kontakten til arbejdspladsen og løbende følge og støtte konkrete tiltag, som de ansatte sætter i værk. Det kræver at hans egen NNF-fagforening vil frikøbe ham i nogle timer til at arbejde videre med at få flere og nye medlemmer til fagforeningen.
- Erfaringerne viser, at når medarbejderne oplever nytten af sammenhold, så følger medlemsskab af en fagforening efter.
Brian Arlofelt håber, at hans eget og andre LO-forbund vil støtte uddannelse af endnu flere organisatorer.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. maj. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:39

Indland