06 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Strejke sprænger rammen

Strejke sprænger rammen

Tirsdag, 06. maj, 2008, 00:00:00

Forliget med KL får en blandet modtagelse i FOA`s bagland. Der er taget hul på diskussionen om mandeløn til kvindefag, men kampen er langt fra slut, lyder det

Tre ugers strejke har ikke været forgæves. Rammen er sprængt.
Så meget stod klart, da forhandlerne fra fagforbundet FOA og arbejdsgiverne i Kommunernes Landsforening (KL) tidligt i går morges indgik forlig om en ny overenskomst for de kommunalt ansatte FOA-medlemmer.
- Det er et markant anderledes resultat, end det vi stod med i Forligsinstitutionen for mere end tre uger siden. Og for FOA er det helt afgørende, at vi i dag kan sige, at de traditionelle kvindefag har fået et lønmæssigt skub i retning af at få mandeløn, siger forbundsformand Dennis Kristensen.
Der herskede i løbet af gårsdagen uenighed om, hvor meget KL`s oprindelige ramme på 12,8 procent er blevet sprængt med.
- Vi har lagt 35 millioner kroner ekstra oven i, så der i alt er 5,7 milliarder kroner i lønløft til FOA-medlemmerne. Resten af pengene til lønstigningerne kommer fra de midler, vi oprindeligt havde sat af til en skævdelingspulje og så er lokallønsmidlerne på 1,25 procent sat ned til 0,7 procent og resten ændret til almindelige lønstigninger, siger kommunernes chefforhandler, Mads Lebech (K) til Arbejderen.
FOA mener dog, at der er tale om et ekstra lønløft for mindst 115 millioner kroner.
Uanset sejrens størrelse vækker den sprængte ramme stolthed i FOA-formandens bagland.
- Vi afventer selvfølgelig den konkrete forligstekst, inden vi fester. Men de foreløbige udmeldinger tyder på, at vi har vundet en sejr gennem vores strejke. Arbejdsgivernes ramme på 12,8 procent er sprængt, og det var derfor, vi gik i strejke, siger fællestillidsrepræsentant for hjemmeplejen i København, Mari-Ann Petersen, til Arbejderen.
- Selvom der stadig er langt igen til, at vi får reel ligeløn, så er det en dejlig følelse at være med til at vise, at det nytter at slås, tilføjer hun.

Ingen lønkommission
Forliget sikrer stigninger til social- og sundhedsarbejderne på mellem 3000 og 4200 kroner i løbet af de tre år, overenskomsten løber. Dertil skal lægges 0,7 procent i lokale lønmidler.
Pædagogmedhjælperne stiger mellem 2270 og 4170 kroner i perioden, mens dagplejerne får mellem 2570 og 2760 kroner. Til begge gruppers løn skal desuden føjes den lokale løndannelse.
Den endelige forligstekst lå ikke klar inden Arbejderens deadline i går, men det stod klart, at der ikke er sat penge af til en ligelønskommission. Samtidig er en del af de ekstra lønpenge taget fra pengene til lokalløn. De udmeldinger blev modtaget med skepsis i FOA Århus.
- Vi har morgenen igennem haft huset fuldt af vores strejkende medlemmer, og det var svært at finde en udelt begejstring for de foreløbige resultater hos dem, siger formand for FOA Århus, Kirsten Normann Andersen, til Arbejderen.
Hun peger på, at hverken det tekniske personale eller husassistenter ser ud til at få meget ud af forliget.
- Men jeg er mest overrasket over, at de store social- og sundhedsgrupper er så forbeholdne. Stemningen er, at hvis KL`s udmelding om de 35 millioner holder stik, så er det et meget lille hul, der er blevet slået, påpeger Kirsten Normann Andersen.

Blod på tanden
I København mødtes de strejkende pædagoger, medhjælpere og dagplejere i FOA-fagforeningen LFS på Rådhuspladsen for at diskutere morgenens forlig.
Herfra melder formand Britt Petersen om en mere positiv modtagelse.
- Medlemmerne har fået blod på tanden til mere faglig kamp. Vi har fået flere medlemmer og flere er blevet aktive. Nu skal vi i hele forbundet finde ud af, hvordan vi kan bygge videre på den gejst, siger hun til Arbejderen.
LFS-formanden beklager samtidig, at forliget ikke omfatter en ligelønskommission med penge i ryggen.
- Men jeg tror, at vores strejke har sat gang i en debat om ligeløn, som ikke lader sig standse. Vi har ikke kun lagt arm med kommunerne, men også med regeringen, og vi har fastholdt en folkelig opbakning til vores krav, anfører Britt Petersen.
FOA`s hovedbestyrelse mødtes i går aftes for at tage stilling til forliget. De fleste FOA-afdelinger mødes i løbet af i dag for at diskutere forliget, og forbundets 30.000 strejkende kommunalt ansatte forventes at genoptage arbejdet i morgen.
4000 FOA-medlemmer i regionerne er stadig i strejke sammen med Sundhedskartellets medlemmer.


Lønstigningerne

Det giver overenskomstforliget i kroner/ører om måneden til de forskellige faggrupper. Tallene er for de første tre år i faget:
Social- og sundhedshjælper:Mellem 2944 og 3059 kroner
Social- og sundhedsassistent:Mellem 2944 og 3059 kroner
Sygehjælper: Mellem 3144 og 3517 kroner (afhænger af anciennitet)
Dagplejer: Mellem 2603 og 2686 kroner.
Hjemmehjælper: Mellem 2969 og 3389 kroner (anhænger afanciennitet)
Pædagogmedhjælper: Mellem 2384 og 2442 kroner
Pædagogmedhjælper med grunduddannelse:Mellem 2760 og 3006 kroner
Beløbene angiver hvor meget bruttolønnen (selve lønnen plus pension og feriegodtgørelse) vil stige om måneden i løbet af de tre år overenskomsten gælder. Lønstigningen afhænger af, hvor i landet man arbejder.
Tal for øvrige faggrupper kommer senere.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. maj. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:39

Indland