06 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

De tilfredse er flest

De tilfredse er flest

Onsdag, 07. maj, 2008, 00:00:00

I disse dage får medlemmerne af FOA besked om, hvad overenskomstforliget betyder for dem

Regnemaskinerne i FOA arbejder på højtryk i disse dage.
De talkyndige i forbundet er i fuld gang med at regne på, hvad de forskellige faggrupper konkret får ud af det overenskomstforlig, som FOA og Kommunernes Landsforening underskrev i mandags.
Rundt om i landet venter SOSU-hjælperen og SOSU-assistenten, pædagogmedhjælperen og dagplejeren spændt på, om de traditionelle kvindefag nu også får det 'skub i retning af mandeløn', som forbundsformand Dennis Kristensen lover med aftalen.
Formand for social- og sundhedssektoren, den største sektor i FOA, Karen Stæhr er enig med Dennis Kristensen og godt tilfreds med det samlede resultat.
- Jeg synes, det er et godt forlig, vi er kommet igennem med. Det er helt klart et skridt på vejen til det opgør med lavtlønnede kvindefag, som har været ét af vores pejlemærker, siger hun til Arbejderen.
Medlemmerne af social- og sundhedssektoren vil i løbet af tre år få lønstigninger på mellem 3000 og 4200 kroner om måneden i runde tal. I beløbene er der taget højde for de generelle lønstigninger på 7,53 procent, oplyser FOA.

Ligelønskommission
Resultatet når ikke de 5000 kroner om måneden, som rigtig mange af de medlemmer, Karen Stæhr repræsenterer, havde sat næsen op efter. Der er da også stadig et stykke vej til ligeløn, erkender Karen Stæhr.
- Derfor er det utrolig vigtigt, at der bliver nedsat en ligelønskommission, der kan se på de forskelle, der er i lønningerne mellem faggrupper på det private og offentlige arbejdsmarked, siger hun til Arbejderen.
Ud over de pæne lønstigninger er Karen Stæhr tilfreds med den uddannelsesaftale, som er indeholdt i forliget, og som kom på plads i 11. time.
- Der er for tiden omkring 15.000 uuddannede inden for ældreområdet i kommunerne, og tallet er steget de sidste to år. Det er uholdbart, og jeg har længe kæmpet for, at spørgsmålet om uddannet og kvalificeret personale fik mere opmærksomhed. Nu ligger der en aftale, som løber til og med 2013, der tager hul på det her problem.
Sektorformanden anbefaler medlemmerne at stemme ja til forliget og ser frem til at deltage i medlemsmøder i de lokale FOA-afdelinger for at forklare det reelle indhold i overenskomstforliget. I går var der møde for tillidsrepræsentanterne på sosu-området i København. Her var der stor tilfredshed med forliget.

Mere tilfredshed
I den næststørste sektor - den pædagogiske - er formand Jakob Sølvhøj også ganske godt tilfreds med det aftalte.
- Vi sagde, at alle medlemmer i den pædagogiske sektor skulle have, men især de erfarne og dem med uddannelse. Det har de fået. Det lykkedes at sprænge rammen på 12,8 procent. Vi satsede på, at en strejke kunne give medlemmerne et bedre resultat. Vi får 13,4 procent eller 115 millioner kroner ekstra, viser vores beregninger, siger han til Arbejderen.
Jakob Sølvhøj bringer selv spørgsmålet om forbundets 20.000 dagplejere på banen. Deres første reaktioner på forliget har været yderst kritiske.
- Måske har vi i virkeligheden lavet det bedste resultat for den gruppe, mener sektorformanden, der forklarer:
- De har en særlig lønstruktur med tillæg for at passe gæstebørn. Det er ændret på tre punkter. Tillægget er sat op fra 230 kroner til 285 kroner. Dagplejeren vil få tillægget uanset om gæstebarnet kommer oveni den normale normering eller 'udfylder' et hul, fordi et af de faste børn er fraværende. Og endelig er tillægget blevet pensionsgivende.
Der er også mellem 7000 og 8000 uddannede pædagoger i sektoren. De har ifølge formanden fået et bedre resultat end pædagogerne i BUPL og Socialpædagogernes Landsforbund.
- Det har været vanskeligt at bevæge os ud over den økonomiske ramme, der var aftalt mellem Kommunernes Landsforening og de forbund. Men jeg mener, vi har fået et bedre slutresultat trods alt, fordi vi har fastholdt ulempetillæg og tillæg for arbejde på forskudt tid.

Lokalløn
Oven i de stigninger, som FOA`s medlemmer får på bruttolønnen, skal lægges det beløb, som den enkelte får ved lokale lønforhandlinger. Hvor stor en procentsats, der er afsat, er forskellig fra faggruppe til faggruppe.
- Mens de store grupper som sosu-hjælperne og assistenterne har aftalt, at der skal sættes 0,7 procent af på den konto, har andre valgt, at der slet ikke skal bruges penge på lokalløn. Andre igen har fastholdt de 1,25 procent til lokalløn, som lå i den forrige overenskomst, forklarer forbundssekretær, Jakob Bang, til Arbejderen.
Et flertal i FOA`s hovedbestyrelse har anbefalet forliget, der nu sendes til afstemning blandt medlemmerne. Afstemningen løber frem til den 29. maj.


Lønstigningerne

Det giver overenskomstforliget i kroner/ører om måneden til de forskellige faggrupper. Tallene er for de første tre år i faget:
Social- og sundhedshjælper:Mellem 2944 og 3059 kroner
Social- og sundhedsassistent:Mellem 2944 og 3059 kroner
Sygehjælper: Mellem 3144 og 3517 kroner (afhænger af anciennitet)
Dagplejer: Mellem 2603 og 2686 kroner.
Hjemmehjælper: Mellem 2969 og 3389 kroner (anhænger afanciennitet)
Pædagogmedhjælper: Mellem 2384 og 2442 kroner
Pædagogmedhjælper med grunduddannelse:Mellem 2760 og 3006 kroner
Beløbene angiver hvor meget bruttolønnen (selve lønnen plus pension og feriegodtgørelse) vil stige om måneden i løbet af de tre år overenskomsten gælder. Lønstigningen afhænger af, hvor i landet man arbejder.
Tal for øvrige faggrupper kommer senere.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. maj. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:39

Indland