Nørrebrohallen var fyldt til bristepunktet, da LFS i tirsdags indkaldte sine strejkende medlemmer til møde om forliget. Nogen var mere tilfredse end andre
Dagplejere, pædagoger, pædagogmedhjælpere og specialpædagoger danner hurtigt kø til papirstakken med det første rids af forliget mellem FOA og Kommunernes Landsforening. Det er tirsdag, dagen efter at forliget er indgået, og Nørrebrohallen i København er fyldt til bristepunktet til LFS` informationsmøde om resultatet.
LFS, FOA-afdelingen som organiserer dagplejere, pædagogmedhjælpere og en del af pædagogerne i København og Frederiksberg Kommune, har sat 1100 stole frem til de 1100 medlemmer, de har haft i strejke. Men det viser sig hurtigt, at hele fagforeningen har været i konflikt, da gulvet mellem bordene og langs med hallens vægge også bliver indtaget.
I alt summer luften af kommentarer og vurderinger fra mindst 1500 stemmer. Men der bliver fuldstændig stille, da LFS` formand Britt Petersen træder op på talerstolen.
- Det første, jeg vil sige, er tak. Hvis ikke I havde været så aktive og påtaget jer den enorme opgave, det er at være frontfigur for LFS og FOA, så havde jeg ikke kunnet stå her og præsentere et forlig for jer i dag, åbner Britt Petersen.
- Da vi gik i strejke, havde vi to markante målsætninger. Vi ville have hul på kampen for en højere løn til de traditionelt kvindedominerede fag. Og så ville vi have hul på den skævdeling, der lå i det oprindelige forslag fra Kommunernes Landsforening (KL), hvor de fattigste grupper skulle aflevere lønstigninger til hinanden. Der er føget mange tal og mange historier i pressen og den offentlig debat det seneste døgn. Det, I skal prøve at vurdere her i dag, er, om de mål er lykkedes, fortsætter hun.
Bifald fra Dagplejen
Hallens opmærksomhed bliver skærpet, da formanden går i gang med at gennemgå resultaterne for de enkelte faggrupper. Dagplejeområdet vækker klapsalver, da Britt Petersen afslører forbedringerne for de såkaldte gæstebørn:
Nu vil dagplejerne få tillæg, når de passer børn fra andre dagplejegrupper - selv om et af deres 'egne' børn er syg eller på ferie. Sådan er det ikke i dag. Samtidig får dagplejere over 58 år ret til at sige nej til gæstebørnene.
- Det er utrolig hårdt at overtage et barn på 0-3 år fra en anden dagpleje. Barnet vil være utrygt og kræver fuld opmærksomhed, fordi du ikke kender det. De her forbedringer er noget vi har kæmpet for de sidste 25 år. Samtidig ser forliget rigtig flot ud på lønområdet også, forklarer fællestillidsrepræsentant og formand for dagplejeområdet i LFS, Marianne Rosell, til Arbejderen.
Hvis dagplejerne en eneste dag på en måned har et gæstebarn, får de, hvad der svarer til et ekstra løntrin i tillæg den måned. Den slags små forbedringer på hele FOA-området er ikke regnet med i de 35 millioner, kommunernes chefforhandler, Mads Lebech, hævder, at FOA har sprængt rammen med i forliget. Og det er måske en del af forklaringen på, at forbundets tal for hvad konflikten har givet, ligger så langt fra arbejdsgivernes, påpeger Britt Petersen.
- Jeg kan med sindsro sige, at FOA har fået mindst 115 millioner ekstra. Det kan Mads Lebech naturligvis ikke indrømme, for hvordan vil de forbund, der har ladet sig nøjes med hans udspil, så reagere, spørger hun.
Formanden er ikke i tvivl om, at uanset hvordan resultatet kan gøres op i kroner, så har strejken været pengene værd.
- Når I møder på arbejde i morgen, kan I være stolte. For det nyttede. Vi har fået rigtig meget ekstra, også meget mere end jeg kan stå her og sige. Vi har sejret, fastslår Britt Petersen.
Bevar gejsten
I pauserne bliver forliget studeret grundigt ved bordene. De mange tekniske udregninger, løntrin og procentsatser til lokalløn er svære at gennemskue, men der er ingen tvivl om, at det optager alle: For de fleste er det resultatet af deres første aktive arbejdskamp, de nu sidder med.
Blandt enkelte grupper, som ikke har fået så store løft i forliget, er begejstringen til at overse. Det gælder blandt andet pædagoger og de ansatte på specialområdet.
- Der har været en utrolig gejst igennem hele strejken, selvom ikke alle er lige tilfredse med resultatet. Vi har oplevet en solidaritet og et sammenhold, vi ikke har følt længe. Udfordringen for os nu bliver at bygge videre på den gejst i LFS og i hele forbundet, kommenterer Marianne Rosell.
Da de 1500 forsamlede LFS`ere slutter mødet af med at rejse sig og synge 'Når jeg ser et rødt flag smælde', ser det ikke ud til at være en uoverkommelig udfordring.
- Det kræver, at vi kan bevare rekrutteringen til området, i de år der kommer. Kan vi det, er jeg overbevist om, at denne konflikt har givet os styrke til at give ligelønskampen en tand til, når vi skal forhandle overenskomster igen om tre år, og når de kommunale budgetter skal lægges i efteråret, siger Marianne Rosell.
Det får LFS
Dagplejere:Stod i det oprindelige forslag til at få 12,8 procent, men får nu 13,81 procent.
Pædagogmedhjælpere:Stod til 12,05 procent, men får nu 12,95 procent.
Socialpædagoger:Får, som oprindeligt tiltænkt, 12,8 procent.
Pædagoger og dagplejepædagoger:Nøjagtige procentsatser kendes ikke. Pædagogerne undgår de forringelser af arbejdstidsreglerne, der var lagt op til i det oprindelige forlig.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278