06 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Hjort døv for jobplan-kritik

Hjort døv for jobplan-kritik

Torsdag, 08. maj, 2008, 00:00:00

Beskæftigelsesministeren fastholdt under et samråd i går regeringens indgreb i supplerende dagpenge - det sker mod bedre vidende, mener fagforeningsformand

Når regeringen med sin nye jobplan vil spare over en halv milliard kroner ved at begrænse retten til supplerende dagpenge, er det for de deltidsarbejdsløses egen skyld. Det vil give dem fuldtidsjob.
Den påstand fremsatte beskæftigelsesministeren i går på et åbent samråd i Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg.
- Vi afskaffer ikke de supplerende dagpenge, vi justerer, så vi kan vride armen om på de arbejdsgivere, der finder det bekvemt at have ansatte stående parate, når arbejdsgiverne ønsker det. Arbejdsgiverne vil indrette sig efter de nye regler og tilbyde fuldtidsstillinger, sagde beskæftigelsesministeren under samrådet.
Men Claus Hjort taler mod bedre vidende, mener Jørgen Helledie, a-kasseleder i 3F Nordøstvendsyssel.
- Han kan ikke undgå at vide, at det ikke passer. Hverken vores piger i fiskeindustrien eller arbejdsgiverne kan bestemme over vejret, og fremtrylle fuldtidsjob. Det har vi også forklaret ham, siger Jørgen Helledie til Arbejderen.
I hans a-kasse ville tre ud af fire på supplerende dagpenge have mistet dagpengeretten, hvis de nye dagpengeregler havde været i kraft indenfor de sidste par år.
Ifølge Claus Hjort Frederiksen retter dagpenge-stramningen sig imod en 'uhellig alliance' mellem ansatte og arbejdsgivere, der hver især ser en fordel i at drage nytte af den fleksibilitet i ansættelsen, de supplerende dagpenge sikrer.
- Jeg kan ikke se, hvordan vi i fiskeindustrien kunne lave sådan nogle 'uhellige' aftaler. Det er jo vejret, der afgør, om der landes fisk - så hvis der skal laves alliancer, skulle det da nærmest være en 'hellig alliance med vejrguderne. Og ellers er det jo politikerne, der bestemmer, med deres aftaler om fiskekvoter, som vi heller ingen indflydelse har på, siger Jørgen Helledie
Midt i april var han og afdelingsformand Morten Dahlberg til foretræde for Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg. Med sig havde de Lone Kruse Andersen, Kaia Fedder, Lilli Rasmussen og Marianne Petersen, alle fire ansatte i den lokale fiskeindustri Og alle blandt dem, der ville miste dagpengeretten med de nye regler..
Det vil betyde et indtægtstabe på mellem 35.000 og 50.000 kroner årligt, kunne de oplyse. Og de forklarede samstemmende udvalget, at det ville betyde, at de ville sige deres job op.
- Og det forstår jeg til fulde. Her har de i årevis betalt for at være forsikret mod arbejdsløshed, og så kommer regeringen og fratager dem eksistensgrundlaget, siger Jørgen Helledie.
- Hjort sender dem hjem til kødgryderne - for der er ikke fuldtidsjob til dem heroppe. Hvis der var, havde de allerede fået dem. For de skal lige som alle andre søge fire job om ugen, de uger hvor de har dage uden arbejde, forklarer Jørgen Helledie.


Stramningen
I dag kan man som deltidsbeskæftiget modtage supplerende dagpenge i 52 uger indenfor en periode på 70 uger, hvis man står til fuld rådighed for arbejdsmarkedet, altså til enhver tid er parat til at påtage sig fuldtidsarbejde.
Ifølge en aftale mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Radikale og Ny Alliance skal denne ret beskæres til 30 uger indenfor en periode på 104 uger. Dermed sparer regeringen 550 millioner kroner i udgifter til supplerende dagpenge.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. maj. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:39

Indland