06 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Arbejdskampe er stadig en messe værd

Arbejdskampe er stadig en messe værd

Fredag, 09. maj, 2008, 00:00:00

- Myten om, at det ikke kan betale sig at strejke, er punkteret. Det er lykkedes at bryde gennem lønmuren, siger professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet

af Hans Brinkmann
- Det er noget vrøvl, at der aldrig kommer noget ud af en konflikt på det offentlige område. Det gælder både tidligere men også denne gang, hvor FOA har brudt lønmuren. Om resultatet så er godt nok, det skal FOA`s medlemmer selv tage stilling til i en demokratisk afstemning, siger Henning Jørgensen.
Han kritiserer de arbejdsmarkedsforskere, som før og under konflikten har været ude med budskabet om, at strejker aldrig betaler sig.
- Fagligt set er det ukorrekt, sygeplejerskerne brød lønloftet i 1995 og igen gangen efter. Arbejdskampe kan ikke kun gøres op i kroner og ører. Verden er aldrig den samme efter en konflikt, siger han.
- Medlemmerne får strejkeerfaringer, som betyder noget for bevidstheden, identiteten, og sammenholdet i organisationen. Så arbejdskampe er stadig værd at beskæftige sig med, siger Henning Jørgensen.
- Forliget synliggør, at fagbevægelsen ikke bare skal sige ja for hurtigt. Selvom regeringen holder kommunerne og regionerne i en dobbelt benlås, så er der altid flere penge end de har. Regeringen gav jo Kommunernes Landsforening lov til at bryde loftet, fordi de ville have strejken sluttet. Det er et signal til forhandlerne om, at de skal være hårdere, siger han.
Henning Jørgensen mener, at konflikten har sat en ny og afgørende dagsorden frem til næste overenskomstforhandling.
- Det er lykkedes Sundhedskartellet og FOA at sætte uligeløn på dagsordenen. Det tvinger både det faglige og politiske system til at forholde sig til uligeløn de næste år. Løndannelsen er ikke kønsneutral. Kvindefagenes indplacering stammer helt tilbage fra 60`erne, hvor mændene var skaffedyr, det er fuldstændig utidssvarende, siger han.
- Det problem bliver ikke løst nu, derfor kommer vi ikke videre uden en ligelønskommission. Der er altid to skud i bøssen, derfor er alles øjne rettet mod 2011, siger han.
- I Sverige og Norge er de langt fremme, og det er værd at se på erfaringerne fra den norske ligelønskommission. Forliget løser ikke de enorme rekrutterings- og fastholdelsesproblemer, som den offentlige sektor står over for, siger Henning Jørgensen.

Artiklen er hentet fra Fagligt Ansvars hjemmeside.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. maj. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:39

Indland