Uanset uenighed om, hvad FOA-forliget har kostet ekstra, så skal kommunerne hente pengene. Spørgsmålet er, hvor?
Når der sættes beløb på, hvad FOA`s medlemmer i kommunerne har fået ekstra ud af tre ugers strejke, er forligsparterne langt fra hinanden. Kommunernes Landsforening (KL) siger, at det drejer sig om 35 millioner, mens FOA fastholde, at de har fået 117 millioner kroner ud over den først udmeldte ramme.
- KL`s udmelding er i den grad politisk, både internt og udadtil. Kommunernes tal er beregnet på at sende et signal om, at FOA ikke har fået så meget, som vi egentlig har. Mens vi hele tiden har sagt, at vi vil fortælle vores medlemmer, hvad de får, så har KL flere hensyn at tage. Dels hensynet til regeringen, der vil straffe kommunerne, hvis budgetterne bliver overskredet. Dels hensynet til de andre organisationer, siger Steen Parker Sørensen, FOA`s chefforhandler til Arbejderen.
Hver sin regnemåde
Forklaringen fra KL lyder, at parterne har hver sit sekretariat, der regner på hver sin måde. KL ønsker ikke at fremlægge de mere konkrete beregninger, der ligger til grund for den merpris, de er nået frem til. Hvorvidt der er tale om 35 millioner kroner ekstra eller 117, synes KL heller ikke er så afgørende. Det er mere vigtigt, at begge forhandlingsparter er tilfredse med resultatet.
- I FOA er vi tilfredse, fastslår Steen Parker Sørensen med henvisning til, at det lykkedes at sprænge rammen på 12,8 procent, som regeringen havde dikteret.
FOA`s medlemmer får samlet set 13,4 procent i lønforbedringer de næste tre år. Af et notat fra forbundet fremgår det, hvordan de ekstra overenskomstkroner fordeler sig på 'de store kvindefaggrupper'.
Pædagogmedhjælpernes gevinst af strejken er i runde tal 19,6 millioner kroner. Dagplejerne får godt 53 millioner kroner ekstra til deling og endelig har social- og sundhedspersonalet fået 44,5 millioner mere end det tilbud, som FOA sagde nej til i Forligsinstitutionen.
Ingen kompensation
Uanset beløbets størrelse skal kommunerne finde de ekstra millioner et eller andet sted. Enten ved at bede regeringen om ekstra penge eller ved at dreje på de kommunale budgetknapper.
KL vurderer, at der ikke bliver tale om at bede regeringen om kompensation for ekstraudgifterne, når forhandlingerne om kommunernes økonomi for næste år går i gang. KL mener, at regeringen vil henholde sig til, at kommunerne har indgået en frivillig aftale med lønmodtagernes organisation, og derfor selv må finde pengene til finansiering af aftalen.
Dertil finder KL, at 35 millioner kroner, eller 117 millioner for den sags skyld, fordelt over tre år på alle landets 98 kommuner er yderst beskedent i forhold til kommunernes samlede udgifter til løn. Endelig indeholder de kommunale budgetter i forvejen mange usikkerhedsmomenter, der drejer sig om meget større beløb, lyder det fra KL.
Medlemmerne af FOA kan frem til den 29. maj stemme ja eller nej til overenskomstforliget.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278