06 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Østarbejderfirmaer snydekrakker

Østarbejderfirmaer snydekrakker

Onsdag, 14. maj, 2008, 00:00:00

Virksomheder, der har østarbejdere ansat, krakker på stribe og staten mister moms og skat. Det er bevidst kriminalitet, mener Malernes Fagforening i København

En stor del af de virkomheder, der henter østeuropæisk arbejdskraft til Danmark, udnytter ikke kun østarbejderne ved at underbetale dem. Mange af dem snyder også den danske statskasse for millioner.
Ugebrevet A4 har fået aktindsigt i de 31.114 arbejdstilladelser, der er udstedt til østarbejdere, der har fået arbejde i en dansk virksomhed siden maj 2004. Og A4`s gennemgang af oplysningerne viser, at hver syvende østarbejder, der er hentet hertil af en dansk virksomhed, har været ansat i et firma, der har drejet nøglen om.
I de brancher, der henter flest østarbejdere til landet, det vil sige byggeri, rengøring og handel, er det op mod hver tredje østarbejder, der har været ansat i en virksomhed, som er gået nedenom og hjem.
Det er ren spekulation, ja bevidst kriminalitet, mener Bo Rosschou, næstformand i Malernes Fagforening i København.
En konkurs betyder nemlig, at staten mister mange indtægter i form af ubetalt moms, indkomstskat og virksomhedsskat fra de krakkede virksomheder, forklarer Bo Rosschou
- Og vi kan jo se, at ikke blot ligger antallet af virksomhedslukninger blandt de virksomheder, som beskæftiger østarbejdere, usandsynligt højt. Det er også de samme navne, der går igen i mange af de krakkede firmaer. Så kan der kun være tale om bevidst unddragelse af skat og moms, siger Bo Rosschou til Arbejderen.
Det bekræftes af Morten Mørch Sørensen, leder af Afdelingen for økonomisk kriminalitet i Skattecenter Horsens. Afdelingen har afsløret 15 vikarfirmaer i fusk for omkring 150 millioner kroner i forbindelser med konkurser, oplyser han.
- Jeg er overbevist om, at der også foregår planlagte virksomhedslukninger inden for rengøring og byggeriet. Men vi kan ikke afdække alle sagerne, og derfor fokuserer vi på én branche ad gangen, siger Morten Mørch Sørensen til Ugebrevet A4.
Det almindelige koncept er at virksomheden eksistere i en periode på seks til ni måneder, hvor de hverken betaler det ene eller det andet til det offentlige.
- Når de så ikke længer kan komme uden om regningen, lukker de ned. Derefter ser vi dem ofte poppe op igen med en stråmand, siger Morten Mørch Sørensen.
Det er manglende registrerings- og kontrolmuligheder, sammen med manglende kapacitet hos ToldSkat, der gør det vanskeligt at gøre op med denne form for organiseret kriminalitet i byggebranchen, vurderer Bo ÔRosschou.
- Siden 2006 har danske entreprenører, der hyrer udenlandske firmaer til underentrepriser, haft pligt til at indberette det til et centralt skatteregister. Men det har simpelt hen ikke fungeret., forklarer Bo Rosschou.
A4`s undersøgelse omfatter kun danske virksomheder, der har hyret arbejdskraft i de nye EU-lande. Ikke de mere eller mindre selvstændige østeuropæiske firmaer, der udstationerer arbejdskraft i Danmark.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. maj. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:39

Indland