Offentlige investeringer i folkeskolen, jernbanenettet og på handicapområdet er faldet markant i Foghs regeringsperiode
Folkeskolen er blevet fattigere under Fogh. Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE.
De offentlige investeringer i folkeskolen var i 2007 1,2 milliarder kroner mindre end i 2001. Tallet er i faste priser.
Der er altså tale om et direkte fald i kroner og øre, understreger AE-økonom Martin Madsen.
- Hvis investeringerne i samme periode skulle være fulgt med den almindelige velstandsstigning, er der tale om et samlet fald på 1,9 milliarder kroner. Og hvis de også skulle være fulgt med den kraftige vækst i elevtallet, mangler der 2,4 milliarder kroner på 2007-budgettet i forhold til 2001, forklarer Martin Madsen.
Til sammenligning lå investeringerne i folkeskolen i 2001 5,6 milliarder kroner over niveauet i 1995.
Investeringerne er nu så lave, at de ikke kan hamle op med den nedslidning, der sker i folkeskolen, både hvad angår bygninger og undervisningsmaterialer.
- Du er nødt til at have et vist investeringsniveau, for at tingene ikke forfalder. Det kan sammenlignes med et badekar med utæt bundprop. Du er nødt til at lade vandet løbe med en vis kraft, for at vandstanden ikke skal falde. I øjeblikket falder vandstanden, advarer Martin Madsen.
- Fremtidssikring af velfærdssamfundet handler ikke kun om, at finanspolitikken er holdbar, men også om at vi har en velfungerende infrastruktur og bygninger og anlæg, som ikke er nedslidte og utidssvarende. At regeringen gennem flere år har syltet investeringer i folkeskoleområdet er helt klart et skridt i den forkerte retning, understreger Martin Madsen.
Den samme udvikling gør sig gældende for offentlige investeringer i jernbanenettet, forklarer AE-økonomen.
- Du kan se, at antallet af elever, der går i privatskole, vokser i takt med de faldende investeringer i folkeskolen. På samme måde er et nedslidt offentligt transportnet med til at øge privatbilismen.
Den største nedgang i offentlige investeringer står handicap-området for.
- Her er investeringerne faldet fra 0,35 promille af bruttonationalproduktet i 2001 til i dag kun 0,1 promille - det er historisk lavt. Det er således ikke store beløb, det drejer sig om, men for dem det går ud over, er det noget der kan mærkes, understreger Martin Madsen.
- Både handicap-området og folkeskolen er ganske vist kommunale opgaver. Men det er staten, der sidder på pengekassen. Kommunerne har med skattestop og udgiftsloft reelt kun de manøvremuligheder, som økonomiaftalen med staten fastlægger. Så regeringen har et stort ansvar for det, der sker nu, siger Martin Madsen.
Arbejderen forsøgte i går at få en kommentar til AE-rådets analyse fra finansminister Lars Løkke Rasmussen. Men finansministeren lod meddele, at han ikke havde tid til et interview.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278