EU-kommissionen bruger udvekslingsprogrammet Erasmus Mundus til at presse på for at få brugerbetaling på uddannelserne, mener Enhedslisten
Universiteternes interesseorganisation 'Danske Universiteter' foreslår at undtage EU`s udvekslingsprogram, Erasmus Mundus II, fra dansk lovgivning. Dermed åbner de for brugerbetaling på de danske universiteter, mener de studerende.
Med Erasmus Mundus II kræver EU, at danske universiteter opkræver brugerbetaling på lige fod med universiteter i andre EU-lande. Det strider mod det danske princip om, at al uddannelse skal være gratis.
For at komme udenom den danske lovgivning foreslår universiteterne at udbyde Erasmus Mundus uddannelserne som internationale uddannelser, hvor den studerende får et udlandsstipendium fra staten. Forslaget vil derfor ikke i første omgang medføre brugerbetaling for de danske studerende, men Danske Studerendes Fællesråd (DSF) er alligevel uforstående overfor forslaget.
- At omdøbe Erasmus Mundus uddannelserne til ikke at være danske er en absurd måde at holde danske uddannelser gratis på. Så længe dele af uddannelserne foregår i Danmark, så må vi fastholde de danske regler om, at uddannelse er gratis for studerende fra Danmark og andre EU-lande, siger den internationale ordfører Stinna Gammelgård fra DSF.
Ved at sende lovgivningen for de danske universiteter ud i det internationale farvand, åbner man op for regler, der er i modstrid med det danske gratisprincip, mener DSF. De arbejder i stedet på at få EU til at gøre de nationale lovgivninger gældende i Erasmus Mundus II.
Enhedslisten mener, at forslaget lovliggør princippet om brugerbetaling på uddannelser i Danmark.
- Hvis man tillader denne slags krumspring kan man erklære en hvilken som helst uddannelse for international uddannelse, selvom den foregår på et dansk universitet, siger Enhedslistens forskningsordfører Johanne Schmidt-Nielsen.
Hun mener, at EU-kommissionen bruger Erasmus Mundus til at presse på for mere brugerbetaling i EU-landene.
Det er udenfor EU`s kompetence at lovgive om uddannelser.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278