06 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Det bliver dyrt at gå på arbejde

Det bliver dyrt at gå på arbejde

Tirsdag, 27. maj, 2008, 00:00:00

Fiskepiger i Skagen håber de bliver undtaget de nye dagpengestramninger. De står til at miste op til 60.000 kroner i årsindtægt

På en normal arbejdsdag forarbejder de ansatte på Marius Røntved i Skagen mellem 40 og 50 tons fisk.
Men langt fra alle arbejdsdage er normale på arbejdspladsen, hvor produktionen er baseret på leverance af råvarer fra havet og dermed afhængig af vejr og vind, fortæller Lone Kruse Andersen og Kaia Fedder.
- Vi får besked fra dag til dag, om vi skal møde på arbejde. Men vi ved næsten aldrig, hvornår vi får fri. Det bestemmer mængden af fisk, der er landet. Nogle dage er der arbejde i 10 timer eller mere. Andre dage er der kun nok til fire-fem timer. Ja, der findes også dage, hvor vi bliver sendt hjem igen, fordi der alligevel ikke kommer fisk, måske på grund af vejret, forklarer de Arbejderens udsendte.
- Når vi bliver sendt hjem i dag på grund af råvaremangel, så har vi ret til supplerende dagpenge. Med de nye regler forsvinder hjemsendelsesretten, og vi står til at miste mellem 30.000 og 60.0000 kroner om året. Det er ikke rimeligt, siger Lone Kruse Andersen, der er tillids- og sikkerhedsrepræsentant på virksomheden.
Den her sag er da også så vigtig, at de to Skagen-kvinder afsætter lidt af deres fritid en fredag eftermiddag efter fyraften for at fortælle om konsekvenserne, som de ser dem.

Et par erfarne kvinder
Lone Kruse Andersen og Kaia Fedder har tilsammen været ansat i 50 år i et af Danmarks ældste fiskeeksportfirmaer. De har endnu aldrig oplevet at have arbejde i 37 timer om ugen hele året rundt, og tror ikke på det kan lade sig gøre. Dertil er der ganske enkelt for mange udefrakommende faktorer, så som vejr og vind, der spiller ind.
De to skagboer mener, at de nye dagpengestramninger er helt ude i skoven. De bliver ikke mildere stemt af, at de, for at genoptjene den fulde dagpengeret, skal have arbejde på fuld tid i 26 uger indenfor et år. Ingen af dem kan huske, at det nogensinde er sket.
Med udsigten til at miste en ikke uvæsentlig del af årsindtægten er flere af de ansatte da også begyndt at overveje deres fremtid.
- Jeg ved helt ærligt ikke, hvad jeg vil gøre den dag, jeg har opbrugt min 30 ugers dagpengekvote. Måske begynder jeg at se mig om efter noget rengøring. Spørgsmålet er så om det kan blive på fuld tid, lyder det fra Kaia Fedder.
Lone Kruse Andersen slår foreløbig koldt vand i blodet.
- Men jeg håber da, at politikerne besinder sig og undtager de brancher, som ikke selv har 100 procent indflydelse på deres produktion.

Hjorten snakker
Fiskepigerne har absolut ingen forståelse for den argumentation for dagpengeændringerne, som beskæftigelsesministeren kører frem med. Claus Hjort Frederiksen siger, at han vil til livs at 'arbejdsgivere og arbejdstagere sammen har kunnet indrette sig permanent på en kombination af deltidsarbejde og supplerende dagpenge'.
- Hvis det er arbejdsgiverne, de vil ramme, så er det ikke på den her måde, det skal gøres. Det er os, der kommer til at bøde for det her. Der er faktisk tale om en dobbelt stramning. Perioden, hvori man kan modtage supplerende dagpenge, bliver sat ned fra 52 uger til 30 uger. Perioden man gør det op i bliver samtidig sat op fra 70 uger til 104 uger. Det øger sandsynligheden for at flere falder ud af systemet, mener Kaia Fedder, der er meget utilfreds med udsigten til, at hun og kollegerne må vinke farvel til tusinder af kroner på årsbasis.

Vejr og vind
De to erfarne fiskepiger er enige om, at deres arbejdsgiver gør, hvad han kan for at de får så mange timer som muligt. Selv arbejdsgiveren kan ikke forudse vejret og heller ikke, hvor stort udbytte en tur på havet kaster af sig.
- Her på fabrikken bliver der ikke ansat flere folk, når der er ekstra travlt. I stedet bliver nogle af råvarerne frosset ned til senere forarbejdning. På den måde bidrager arbedsgiveren til at vores arbejdstid bliver mere jævnt fordelt og spredt ud over en længere periode. Alligevel er der dage, hvor vi arbejder over flere uger i træk, mens der i andre ikke er noget at lave, fastslår Lone Kruse Andersen.
Står det til beskæftigelsesministeren skal arbejdsløse, der i dag modtager supplerende dagpenge i kortere eller længere perioder søge fuldtidsjob. I et svar til deres fagforening 3F Nordøst Vendsyssel gør han opmærksom på følgende:
'Jeg vil i øvrigt gerne nævne, at efter gældende regler om rådighed skal ledige - herunder personer der modtager supplerende dagpenge - stå til rådighed og søge fuldtidsarbejde, som de kan varetage. Hvis de ikke kan få fuldtidsarbejde i lokalområdet, må de søge arbejde i andre områder. Ledige skal som udgangspunkt kunne overtage arbejde med en daglig transporttid på op til tre timer med offentlige transportmidler'.

Hvor er der et fuldtidsjob
- Vi har ikke noget imod at arbejde på fuld tid. Problemet er jo, at når du åbner en avis, så er der ikke noget fuldtidsjob at søge. Der er masser af stillingsopslag på 28 timer, fortæller Kaia Fedder.
Det er ikke bare i Skagen og omegn, at der er meget langt mellem jobbene på 37 timer om ugen. Manglen på fuldtidsstillinger gælder hele vejen til Aalborg, konstaterer de to kvinder. Især fuldtidsjob, der kan bestrides af én med kun 10 års skolegang eller mindre i bagagen, som det er tilfældet for hovedparten af de ansatte i fiskeindustrien. De ser derfor ingen mening i at sige deres job op på fabrikken for at varetage et andet deltidsjob.
- Vi kratter alle de timer til os her på fabrikken, vi overhovedet kan. Men det er helt umuligt at passe to job med de varierede arbejdstider, vi har. Vi kender som regel kun vores arbejdstid en dag frem og ved aldrig helt, om vi arbejder ti timer den ene dag og fem timer den næste. Hvem vil ansætte os på de vilkår, spørger Kaia Fedder.
Hun giver selv svaret.
- Dertil kommer, at det er meget svært at komme fra Skagen til Frederikshavn eller nogle af de andre nærliggende byer, hvis man ikke har bil. Der kan være op til flere timer mellem afgangstiderne på de offentlige transportmidler. Det kan ganske enkelt ikke hænge sammen, er fiskepigerne enige om.
De opfatter dagpengeforringelserne som en hån. De står til rådighed og springer til, når der er brug for det. De ved aldrig når de møder om morgenen hvornår de har fri og ved først til fyraften om de skal møde ind igen dagen efter.
- Og så glemmer man også, at hvis vi i en uge har mere end 30 timer men under 37, så har vi ikke ret til dagpengesupplement. Så betaler vi faktisk selv.
Som det politiske billede tegner sig lige nu, er der flertal for at forringe adgangen til supplerende dagpenge.
- Desværre virker det som om ikke alle politikere har forstået, hvad det vil sige at arbejde med friske råvarer. De må da hellere end gerne komme og prøve, hvordan det er, lyder invitationen fra de to Skagen-kvinder.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. maj. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:39

Indland