06 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Forslag om kommunal børs skudt ned

Forslag om kommunal børs skudt ned

Onsdag, 28. maj, 2008, 00:00:00

Det Økonomiske Råd vil gøre det muligt for rige kommuner at købe sig til øgede skatter og udgifter. Det vil øge uligheden, mener økonom. Også KL er skeptisk

De økonomiske vismænd vil afskaffe regeringens nuværende straffesystem for overskridelse af budgetaftalen med Kommunernes Landsforening (KL). I stedet skal der indføres en børs, hvor kommunerne kan købe og sælge deres rettigheder til udgifter og øget skatteudskrivning.
Systemet skal sikre, at kommunerne samlet set overholder den årlige budgetaftale med regeringen. Det kritiserer samtidig regeringens straffesystem overfor kommunerne.
Men det nye system kan ikke løse kommunernes problemer med at få enderne til at mødes. Det vil højst øge forskellene mellem at bo i en rig eller en fattig kommune, mener økonom Henrik Herløv Lund fra Den Alternative Velfærdskommission.
- Det system forslår som en skrædder i helvede, siger han til Arbejderen. Han mener, at kommunernes besvær med at overholde budgetaftalen skyldes helt andre faktorer.
- For det første skattestoppet der sætter grænser for hvor meget de offentlige udgifter må stige. Og så regeringens såkaldte 2015-plan, der skal halvere det offentlige forbrug og give massive skattelettelser for de rigeste, siger Henrik Herløv Lund.
Han peger på, at regeringens 2015-plan lægger op til massive forringelser i kommunernes velfærd.
- De vil over en bred kam blive tvunget til en voldsom økonomisk opbremsning, som kun kan indfries ved meget stærk tilbageholdenhed med at øge udgifterne på velfærdsområdet. På nogle områder vil 2015-planen endda betyde reelle besparelser.
Henrik Herløv Lund peger desuden på, at Folketinget har et medansvar for kommunernes øgede udgifter til velfærd.
Det samme synes Kommunernes Landsforenings direktør Peter Gorm Hansen, der skyder forslaget om en rettighedsbørs ned. Han kalder det 'politisk urealistisk'.
Ifølge KL vil handel med udgiftsrettigheder øge forskellene i serviceniveau mellem rige og fattige kommuner. Samtidig risikerer fattige kommuner med et reelt behov for at øge skatten at skulle betale en afgift til en rig kommune med en fyldt kommunekasse.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. maj. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:39

Indland