06 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Vismænd angriber dagpenge

Vismænd angriber dagpenge

Onsdag, 28. maj, 2008, 00:00:00

Dagpengeperioden skal skæres ned fra fire til to et halvt år ifølge de økonomiske vismænd. Lav hellere bedre aktiverings-tilbud, siger økonomerne i fagbevægelsen

Dagpengeperioden skal sættes kraftigt ned.
En forkortelse af den maksimale dagpengeperiode fra fire til to et halvt år vil betyde, at 10.000 færre vil modtage dagpenge. Heraf vil de 4000 finde beskæftigelse, 3000 blive selvforsørgende på anden måde, og 1000 går i gang med en uddannelse på SU.
Sådan lyder anbefalingen til regeringen fra vismændene i Det Økonomiske Råds årlige rapport, som udkom i går.
Vismændene peger på, at de, der stadig er arbejdsløse efter to et halvt år, først kommer op på mærkerne lige før dagpengeperiodens udløb.
Forslaget møder ingen forståelse i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
- Det er en rigtig skidt idé. Det kan da godt være, at nogle bliver tilskyndet til at søge arbejde tidligere, men en stor del havner i det sociale system, siger økonom Lars Andersen til Arbejderen.
Han peger i stedet på, at velfærdsreformen har medført en fuldtidsaktivering efter to et halvt års arbejdsløshed på dagpenge.
- Når folk har været ude af arbejdsmarkedet så længe, er det jo noget skidt. De mister selvværd, og arbejdsgiveren mister troen på, at de kan noget, siger Lars Andersen.
Han påpeger, at fuldtidsaktivering efter to et halvt år giver det nødvendige skub til at søge arbejde. Og at arbejdsløse med problemer kan få hjælp.
- Hvis der endelig skal strammes op, så skal der sættes ind med aktivering tidligere, siger Lars Andersen.
Hos 3F har økonom Anita Vium svært ved at se fornuften bag forslaget. Hun peger på, at der i alt er 2,2 millioner forsikrede i dagpengesystemet, så der er reelt tale om at ændre noget for en halv procent af medlemmerne.
- Man kan spørge sig selv, hvordan det kan lade sig gøre, at der er nogen tilbage i systemet efter to et halvt år. Det må være fordi de tilbud, man giver, ikke er gode nok, siger hun til Arbejderen.
- Der er en tendens til at pille ved dagpengesystemet. Først med de supplerende dagpenge og nu med forsikringsperioden. Men hver gang systemet forringes, bliver det mindre attraktivt at forsikre sig, understreger hun.
Hos Dansk Industri (DI) er man ifølge økonomisk konsulent Tina Honré Kongsø enig med vismændenes anbefaling.
DI foreslår desuden, at dagpengene nedtrappes efterhånden.
- På den måde får de ledige løbende en stadig større gevinst ved at få et arbejde, og bliver derved motiveret til at søge bredere såvel fagligt som geografisk, siger hun til Arbejderen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. maj. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:39

Indland