06 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Tavshed som våben

Tavshed som våben

Torsdag, 29. maj, 2008, 00:00:00

De strejkende i Sundhedskartellet efterlyser klare udmeldinger og handling fra de politikere, der sidste år lovede en bedre offentlig sektor

De strejkende i Sundhedskartellet har fundet et nyt våben frem i overenskomstkampen - tavshed.
Våbnet blev taget i anvendelse i mandags, da Socialdemokraternes partiformand Helle Thorning-Schmidt besøgte Rigshospitalets afdeling for stråleterapi.
Mellem 100 og 150 strejkende fra de forskellige faggrupper i Sundhedskartellet, alle med plaster for munden, stod udenfor Rigshospitalet for at tage imod partilederen.
- Vi oplever, at Helle Thorning og andre politikere er larmende tavse om vores konflikt. Hidtil har vi cyklet, sejlet, sunget og demonstreret for at blive hørt og trænge igennem til beslutningstagere og medier. Vi har selv oplevet tavshedens våben. Nu benyttede vi anledningen til, i det her tilfælde, at møde Socialdemokraternes leder med den samme tavshed. Aktionen kunne lige så godt være rettet mod andre politikere og partier, siger Lise Bjerrum Thisted fra hospitalets aktionsgruppe til Arbejderen.

Effektfuld stilhed
Stille-aktionen var meget effektfuld. Helle Thorning-Schmidt blev tydeligt overrumplet.
'I står her stadig? Jeg bliver næsten helt bange for jer', lød hendes umiddelbare reaktion ifølge sygeplejerskerne.
- I stedet for at blive nervøs over at se en flok tavse sygeplejesker skulle hun hellere være bange for, hvordan fremtidens offentlige sundhedsvæsen udvikler sig, hvis ikke politikerne skrider til handling, mener Lise Bjerrum Thisted.
Sundhedspersonalet på Rigshospitalet har haft en forventning om opbakning til deres konflikt, ikke mindst fra Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti der under valgkampen sidste år slyngede om sig med løfter til de offentligt ansatte.
- Men opbakningen lader vente på sig. Og forklaringerne på hvorfor står i kø. Vi mener bare, at den her konflikt tydeligt har vist, at ansvaret for et offentligt sundhedsvæsen ikke kan påhvile de ansatte alene. Politikerne har et ansvar, og de må tage deres ansvar alvorligt, lyder det fra Aktionsgruppen på Rigshospitalet.
Arbejderen har forsøgt at få en kommentar fra Helle Thorning-Schmidt på sygeplejerskernes kritik. Ifølge hendes personlige rådgiver Noa Redington har hun 'desværre ikke mulighed for at imødekomme Arbejderens henvendelse'.

Vil ikke blande sig
I stedet henvises til Thomas Adelskov, partiets arbejdsmarkedspolitiske ordfører.
'Jeg syntes ikke, at 'tavshed' dækker Socialdemokraternes handling og holdninger. Vi er fortsat tilhængere af en lønkommission, som vi var i august måned sidste år. Fredag (i sidste uge, red.) var der i Folketinget en stor debat om ligelønskommission, hvor jeg gentog det budskab', skriver han i en mail og tilføjer:
'Vi har også noteret os, at der er et stort ønske om, at vi netop ikke blander os i konflikten med et indgreb'.
Bent Bøgsted fra Dansk Folkeparti siger til Arbejderen, at han ikke forstår sygeplejerskernes efterlysning af politisk stillingtagen og handling.
- Jeg har modtaget adskillige henvendelser, da konflikten startede, om at vi skulle holde os langt væk. Det gør vi så. Hvordan vi forholder os til et eventuelt politisk indgreb, kan jeg først udtale mig om, når jeg hører om det, og det har jeg ikke endnu. Det er jo slet ikke sikkert, det bliver nødvendigt.
Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører mener også, at der er tale om et indgreb i konflikten, hvis Folketinget beslutter at afsætte flere penge til den offentlige sektor.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. maj. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:39

Indland