Regeringen indrømmer, at der mangler 40.000 offentligt ansatte i 2015, og vil løse problemet ved at fyre 11.000 og ansætte dem igen
Spar 11.000 stillinger væk i administrationen, og brug pengene på at ansætte lige så mange i folkeskolerne og på hospitalerne. Så er en fjerdedel af de tomme stillinger i den offentlige sektor blevet besat.
Sådan lyder regeringens løsning på, at det offentlige i 2015 vil mangler 40.000 ansatte.
- Løsningen er ikke at slå flere stillinger op, som plejehjem og sygehuse alligevel ikke kan besætte. Man kan derimod sige, at det er de kloge løsningers tid. Det er tid til, at vi tager alle moderne hjælpemidler i brug, siger finansminister Lars Løkke Rasmussen (V).
I sin nyeste effektiviseringsplan for den offentlige sektor, 'Borgernær Service', indrømmer regeringen, at der frem mod år 2015 vil mangle 40.000 ansatte i den offentlige sektor.
Det er især frontarbejdere som sygeplejersker, skolelærere og social- og sundhedsarbejdere, der ikke er nok af.
11.000 af de manglende stillinger skal finansieres med 15 milliarder kroner, som regeringen mener, kommuner og regioner kan hente hjem i besparelser på administrationen ved at følge spareplanen.
Men planen er at fodre hunden med sin egen hale, mener næstformand i Kommunernes Landsforening, Anker Boye (S).
- Kommunerne sparer og effektiviserer hele tiden på administrationen. Hvis der er 11.000 stillinger at hente, skal vi nok finde dem. Men så må gevinsten også tilkomme os, fastslår han over for Arbejderen.
De 29.000 stillinger, der stadig står tomme efter regerings plan for at skaffe de 11.000, vil regeringen blandt andet besætte ved, at de offentligt ansatte skal blive et år længere på arbejdsmarkedet, ved at flere deltidsansatte skal arbejde på fuld tid og ved at sætte sygefraværet ned.
Samtidig indrømmer regeringen, at tilgangen til den offentlige sektor i dag er ti procent lavere end den var under den forrige regering sidst i 1990`erne, og at flere søger væk fra sektoren.
Dorte Steenberg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd, har et andet forslag til, hvordan arbejdskraftmanglen kan afskaffes.
- Regeringen kunne sørge for, at kommuner og regioner fik råd til at kunne tilbyde de offentligt ansatte ordentlige løn- og arbejdsforhold. Det ville løse en stor del af problemerne med rekruttering og med, at mange forlader det offentlige til fordel for det private, siger hun til Arbejderen.
Det har ikke været muligt at få yderligere kommentarer fra Lars Løkke Rasmussen eller Venstre.
Partiets arbejdsmarkedsordfører, Jens Vibjerg, har ikke læst regeringsplanen for de ubesatte offentlige stillinger, men oplyser til Arbejderen, at han ikke vil kommentere spørgsmål vedrørende de offentligt ansattes løn- og arbejdsforhold, så længe der er konflikt på området.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278