07 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Flugt fra hjertecenter

Flugt fra hjertecenter

Tirsdag, 10. juni, 2008, 00:00:00

Hjertafdeling mister halvdelen af sine sygeplejersker til nærliggende privathospital, som tilbyder 30 procent mere i løn

Sygeplejerskemanglen kræver nu sit første offer blandt de centraliserede specialklinikker, der er opstået med regeringens store sygehusreform. På bare tre måneder har hjertecentret på Gentofte Sygehus nord for København mistet over halvdelen af sine sygeplejersker, og har nu svært ved at holde afdelingen bemandet døgnet rundt.
Hjertesygeplejerskerne flygter til det nærliggende privathospital Furesø Klinik, som kan tilbyde mellem 5000 og 11.000 kroner mere i løn om måneden end det offentlige sygehus.
- Folk forsvinder ud i det private til lønstigninger på omkring 30 procent, og det kan vi jo slet ikke hamle op med. Bare i løbet af de sidste tre måneder er 15 af vores medarbejdere i Hjertecenteret stoppet for at starte på privathospitalet Furesø Klinik, fem er gået til andre privathospitaler, en har sagt op og en er blevet langtidssyg. Så nu mangler vi halvdelen af vores personalegruppe, siger afdelingens fællestillidsrepræsentant, Charlotte Engell, til Dansk Sygeplejeråds fagblad, Synergi.
Sygeplejerskemanglen er især eksploderet siden hjerteafdelingen, som led i regeringens sygehusreform, 1. januar i år blev fusioneret med hjertecenteret på Rigshospitalet. For at kunne holde en daglig minimumsbemanding er afdelingens ledelse nu begyndt at tilbyde sygeplejerskerne dobbelt løn for frivilligt ekstraarbejde.
Men det er som at tisse i bukserne for at holde sig varm, påpeger fællestillidsrepræsentanten.
- Jeg kan jo konstatere, at der rent faktisk er penge i systemet. Hvorfor er det, man fra arbejdsgiveren ikke tænker mere langsigtet og hæver vores løn centralt, spørger Charlotte Engell.
Direktør for hjertecentret, Henrik Eriksen, forklarer, at afdelingens kasse bliver drænet af de høje takster, centeret må betale til privathospitalerne, når regeringens ventetidsgaranti ikke kan overholdes.
- Privathospitalerne får en overbetaling, der er mellem 30 og 50 procent højere end det, vi kan levere de samme operationer for. De skovler penge ind. Det er derfor, de kan tilbyde de høje lønninger til vores operations- og anæstesisygeplejersker. Og det har vi i det offentlige ikke en jordisk chance for at hamle op med, påpeger han.
Hjertecenteret i Gentofte er ikke den eneste offentlige hospitalsafdeling, der lider under en voldsom sygeplejerskemangel. Siden sidste år er manglen steget med 55 procent, så der i dag mangler omkring 2500 sygeplejersker i hele landet, viser undersøgelser fra Dansk Sygeplejeråd.
Det får formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (V), til at kritisere de høje takster, privathospitalerne får, når de overtager de offentlige afdelingers operationer.
- Det er helt vildt. Pengene fosser ud, og der flyttes i øjeblikket store grupper af patienter over i den private sektor. Med dem flytter også lægerne, og det udgør en reel trussel for bemandingen på skadestuen og akutberedskabet på de offentlige sygehuse, advarer Bent Hansen.
Han peger på, at løsningen er lavere takster for behandling på de private sygehuse og ændring af ventetidsgarantien, så ikke alle lidelser skal behandles inden for en måned.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. jun. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:39

Indland