07 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Hellere en dråbe i havet end ingenting

Hellere en dråbe i havet end ingenting

Tirsdag, 10. juni, 2008, 00:00:00

Fra Nørrebro til Gaza...Ting der ikke kan bruges i Danmark bliver nyttige - ja livsnødvendige - blandt palæstinensiske flygtninge

af Niels-Holger Nielsen
Fra Nørrebro til Gaza...Ting der ikke kan bruges i Danmark bliver nyttige - ja livsnødvendige - blandt palæstinensiske flygtninge
Igennem to år har Fædregruppen på Indre Nørrebro haft gang i et humanitært projekt, hvor de samler det danske forbrugssamfunds kasserede, men brugbare sundhedsmateriel i en container og sender det til de mest trængende i Mellemøsten.
Khalid Alsubeihi, som selv stammer fra flygtningelejren Irbid i Jordan, forklarer, at netop beboerne i de palæstinensiske flygtningelejre blandet andet i Syrien, Libanon og Jordan hører til blandt de mest udsatte og nødlidende i Mellemøsten. Khalid understreger, at han har rejst rundt i Mellemøsten og besøgt mange af disse flygtningelejre, og at han derfor ved selvsyn kan bevidne, at de socialt set udgør bunden i de mellemøstlige samfund.

Container til Gaza
For øjeblikket er Fædregruppen ved at fylde den tredje container op med udstyr. Den skal til Gaza. Den første container havde flygtningelejren Al-Rashidia i Beirut som destination, og den anden blev leveret til netop flygtningelejren Irbid i Jordan.
De to første containere nåede frem uden vanskeligheder, og Khalid Alsubeihi forventer, at det samme vil være tilfældet med leverancen til Gaza.

Baggrunden for initiativet
Khalid Alsubeihi er en ildsjæl, der taler engageret:
- For det første er der et stort behov der, hvor vi sender vores ting hen. Folk har virkelig brug for de ting vi sender. For det andet er mange af de ting, som vi i Danmark smider ud, virkelig guld værd, og folk har brug for hospitalsudstyr, hospitalssenge og handicapudstyr, fortæller han om baggrunden for Fædregruppens humanitære initiativ.
- Der er virkelig mange mennesker, der ikke har råd til at betale, og vi ved jo, at hvis du ikke har råd til at betale i Mellemøsten, så får du ikke noget. For det tredie vil vi gerne have vores unge til at tænke på, at der findes unge og andre rundt om i Verden, som ikke har alle de goder, som de har. Vores unge skal lære at hjælpe andre, der er i nød, og vi er imod, at man misbruger verdens ressourcer ved at kassere ting, der fortsat kan tjene til at dække disse menneskers behov.
- Hver gang, de indsamlede ting uddeles til de fattige modtagere, bliver der taget billeder, som sendes tilbage til os, så vores unge kan se hvilken gavn og glæde, der kommer ud af deres indsats.

Hvad er der brug for?
Khalid Alsubeihi forklarer, hvad der samles ind: Først og fremmest hospitals- og handicapudstyr af enhver slags, og han understreger, at det også gælder reservedele til den slags udstyr. I Mellemøsten er reparationer ikke et problem - både fordi, der er folk, som mestrer vedligeholdelsen, og fordi arbejdskraften er billig. Det er en væsentlig del af baggrunden for at dette udstyr har en meget længere levetid dernede, end det har i Danmark.
Brugte men fungerende computere og alle slags udstyr til disse har også høj prioritet i Fædregruppens indsamling.
Sidst men ikke mindst indsamler Fædregruppen brugt, men ikke slidt tøj, som er rent.
- Men også andre former for udstyr, for eksempel køleskabe, har interesse. Den næste container skal sendes til flygtningelejren Al Bass i Beirut, og hertil har Fædregruppen lovet at vi vil prøve at skaffe brugt fitnessudstyr, da man påtænker at indrette et fitnesscenter i lejren, fordi der ikke er mange muligheder for fritidsaktiviteter for de unge, fortæller Khalid Alsubeihi.
- Til den næste afsendelse vil vi også satse på at skaffe en del EDB-udstyr, fordi de mangler det til deres skole, tilføjer han.

Indsamlingen
Fædregruppen er glad for støtte, men i forhold til at løse praktiske opgaver, så kommen man langt med egne og de unges kræfter:
- Vi vil selvfølgelig ikke sige nej til folk, der kommer for at hjælpe med indsamlingen, men indtil nu har det vist sig, at vi, i Fædregruppen, og de unge selv har kunnet klare aktivistopgaverne.
- Først og fremmest har vi brug for at få henvendelser fra mennesker som har kontakt til handicapcentre og hospitaler, som påtænker at udskifte forældet eller slidt, men brugbart, udstyr. Indtil videre har vi modtaget en del udstyr fra Gentofte Hospital og fra Handicapcentret på Hans Knudsens Plads. Vi har selv kontakt til aktivister med store lastbiler, så afhentningen klarer vi på frivillig basis.
- Hvis der er privatpersoner, som kan og vil donere os noget af det, som vi efterlyser, er de velkomne til at aflevere dem her i vores lokaler på Rantzausgade 23 D. Det skal foregå efter aftale, og vi har som sagt mulighed for afhentning hos giveren. Ring blot til min mobil: 24 21 82 63, lyder det ufortrødent fra den aktive nørrebroer.
Det koster en del penge, men egentlige økonomiske problemer, det synes Alsubeihi ikke man kan tale om:
- Både ja og nej. Det er selvfølgelig dyrt at sende en container til Mellemøsten, indtil videre har det kostet os mellem 18.000 og 22.000 kroner per container. Plus 147 kroner om dagen til Vej- og Parkafdelingen i Københavns kommune i den tid containeren står på gaden. Hidtil har vi dækket disse udgifter ved hjælp af frivillige bidrag fra folk i miljøet, men vi modtager meget gerne økonomisk bidrag til denne side af sagen. Bidragydere kan sende et beløb til Fædregruppens konto i Nordea Bank: 2109 8476249970 og mærke indbetalingen 'Container'. Hvis der er overskud, vil det blive brugt til den næste container.
- Rå aktivistkraft har vi som sagt masser af, fortsætter Khalid, men vi vil med kyshånd tage imod hjælp til logistikken, hvis der skulle være et par ildsjæle, der ønsker at give en hånd med. Det drejer sig først og fremmest om personer med flair for planlægning og brug af telefon og computer. Ud over at hjælpe os til at 'skaffe hul igennem' til institutionelle donorer, ligger der også en vigtig opgave med at koordinere indsamlingen bedst muligt, så vi undgår at betale mere end højst nødvendigt til Park og Vej.'

Problemer med gaza
Nogle hjælpeorganisationer i Europa har oplevet, at deres humanitære indsats er blevet mistænkeliggjort og nogle gange stemplet som 'støtte til terrorisme'. Fædregruppen har taget nogle forholdsregler:
- Lad mig slå fast, at Fædregruppen er ikke nogen forening, hverken på den ene eller den anden måde. Vi er et netværk af vidt forskellige enkeltpersoner, og man har valgt mig til talsmand - ikke formand, som jeg ofte omtales som i pressen. Vores hjælp er for dem der har brug for den - uanset om de er muslimer, kristne eller jøder. Vi er totalt uafhængige af politiske og religiøse foreninger. For at opnå fuldstændig gennemsigtighed i vores arbejde har vi etableret et samarbejde med anerkendte og godkendte hjælpeorganisationer både på afsendelses- og modtagelsessiden.
- Containere bestiller vi hos og får fragtet ved hjælp af DMA (Danish Muslim Aid), hvis generalsekretær er den her i landet meget kendte imam Abdul Wahid Petersen. På den måde slipper vi for en masse problemer, lyder det nærmest ubekymret fra Alsubeihi.
Selv det af Israel isolerede Gaza tror han de kan nå frem til. Han forudser ikke problemer:
- I og for sig ikke. I forhold til Palæstina arbejder vi sammen med en NGO, som ledes af en palæstinensisk forretningsmand, som på denne baggrund nyder tillid både i Gaza og hos de israelske myndigheder. I den nuværende situation er der en embargo mod Gaza, og det betyder, at vi ikke kan få nogen form for elektronisk udstyr, som for eksempel computere, ind i Gaza. Men da denne embargo ikke gælder Vestbredden, deler vi simpelthen containerens indhold i to dele, når den når frem til den Israelske havneby Sderot, som ligger lige nord for Gaza.

Vigtigt at gøre noget
- Der er mange flygtningelejre i Libanon, som ikke er dækket af FN hjælpeprogrammer. De er opstået spontant. Disse lejre har svært ved at få hjælp fra etablerede hjælpeorganisationer, så det er dem vi koncentrerer os om. Efter at jeg har rejst rundt til mange flygtningelejre i Mellemøsten er det min overbevisning, at alt for lidt af den hjælp, der ydes af de store internationale hjælpeorganisationer når frem til de nødlidende. Midlerne forsvinder simpelthen undervejs.
Han betegner det som korruption og beklager, at det er ret udbredt i mange lande i Mellemøsten. Men han forbinder sig med en bred kreds af mennesker både her og der, som vil gøre noget, som er til gavn for mennesker:
- For mig, personligt, er det en meget stor tilfredsstillelse, at jeg kan være med til at gøre dette arbejde. Det betyder faktisk, at jeg får fred i min sjæl, at jeg kan sove roligt om natten. Det betyder meget for mig, at jeg kan hjælpe andre mennesker i stedet for at tænke på mig selv og mit personlige velvære.
- Desværre er egoismen meget udbredt i Danmark, hvor man ellers burde hjælpe nødstedte meget mere ud fra det overskud som vores velstand giver os.
- Selvfølgelig er det vi samler ind som en dråbe i havet, og man vil med nogen ret kunne spørge om, hvad det dog nytter. Jeg plejer at sige, at kan blot en person få glæde af vores indsats, så er det nok for mig. Jeg vil hellere være den dråbe i havet end være ingen ting, slutter Khalid Alsubeihi.


Fædregruppen på Indre Nørrebro
Fædregruppen er et multietnisk netværk af frivillige mødre og fædre på Indre Nørrebro. Formålet med deres arbejde er, at få de unge til at droppe kriminalitet og i stedet foretage sig noget fornuftigt. Man har dannet paraplyorganisationen Spider House, som blandt andet består af Pigecaféen Regnbuen, Fædregruppen, NørreBronx, sport: fodbold, kickboxing og karate, Social Cafe for etniske minoritetskvinder, musikgrupper, storebrødre- og storesøstergruppen og meget mere, som du kan læse om på www.fadregruppen.dk.
Skønt fædregruppens arbejde har uvurderlig betydning for mere end 550 børn og unge på Indre Nørrebro modtager den ikke offentlige midler til sit arbejde. I stedet har en række aktiviteter under Spider House modtaget priser og anerkendelser fra private fonde som På Gaden Prisen, NØBO Prisen, Hæderspris fra Københavns Politi og Lillebror-prisen med flere.
Fædregruppen samarbejder med NatteRavnene. Læs her: www.natteravnene.dk/index.php?Pressemeddelelser.


Khalid Alsubeihi
* er født og opvokset i en palæstinensiske flygtningelejr i Jordan.
* kom til Danmark i 1982 for at få sig en uddannelse.
* har arbejdet med alt muligt: tjener, pædagogmedhjælper, rengøring, tolk, i militæret hos Garderhusarerne, en årrække som konfliktløser og kriseforebygger hos Københavns Kommune og meget mere.
* studerer i dag Islam og Mellemøststudier på Københavns åbne universitet.... samtidig med at han er en nøgleperson i Fædregruppen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. jun. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:39

Indland