Strukturreformen sætter fart på udliciteringen i kommunerne. Venstre styrer mod de bløde velfærdsområder, siger ordfører
Strukturreformens sammenlægning af landets kommuner har sat fart på privatiseringen af velfærden.
Fra 2006 til 2007 steg mængden af udliciterede opgaver fra 20,1 procent af opgaverne til 21,5 procent. I 2007 blev der i alt udliciteret opgaver for 37,2 milliarder kroner, viser nye tal fra Dansk Industri.
Dermed ser det ud til, at regeringens mål om at udlicitere 25 procent af alle opgaver inden 2010 er kommet inden for realistisk rækkevidde. Det vækker glæde hos Kommunernes Landsforening (KL).
- Det er tilfredsstillende, at udliciteringen nu er kommet op i det tempo, vi har ønsket os, fastslår formand for KL, Erik Fabrin (V), overfor Arbejderen.
Venstres kommunalordfører, Erling Bonnesen, mener, at Strukturreformens kommunesammenlægning har banet vejen for den øgede hastighed på udliciteringstoget.
- Jo større kommune, jo bedre udliciteringsgrundlag. Der er ingen tvivl om, at et af resultaterne af strukturreformen er, at de små kommuners udliciteringsgrundlag er blevet bedre, siger han til Arbejderen.
Kommunerne har sparet op mod 450 millioner kroner ved den øgede privatisering, vurderer den borgerlige tænketank Cepos i en ny analyse. Og der er flere penge at hente, når regeringens 2010-mål nås, lover Venstres Erling Bonnesen.
- Det er naturligt at starte med at udlicitere de umiddelbart tilgængelige opgaver på de tekniske og administrative områder og så efterhånden øge udliciteringerne til velfærdsområderne, som for eksempel ældrepleje, så det bliver tydeligt for borgerne, at også her har de frit valg, anfører kommunalordføreren.
Men selvom kommunerne umiddelbart sparer på den øgede udlicitering, er det en kortsigtet løsning, advarer økonom Henrik Herløv Lund fra Den Alternative Velfærdskommission.
- De private selskaber byder typisk ind med en pris, der ligger under det, det egentlig koster at løse opgaven. Når de så er kommet ind på området, tager de sig betalt for underudbudet ved at levere en service, der er lavere end den kommunen havde og endelig, når de er blevet dominerende på området, sætter de så prisen op, så det kan betale sig for dem, forklarer han til Arbejderen.
Han peger på, at regeringens økonomiske pres på kommunerne sammenlagt med de øgede privatiseringsredskaber, de større kommuner giver, ganske naturligt fører til mere udlicitering.
- Det har ganske givet været et af regeringens væsentlige baggrundsmotiver med strukturreformen, fastslår Henrik Herløv Lund.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278