Fredericia sparer på børn og ældre. Mange andre kommuner er også i gang med nedskæringer. Over halvdelen af danskerne mener, at velfærden er forringet under Fogh
Fredericias børn og ældre må holde hårdt for, når kommunen skal overholde regeringens stramme rammer for kommunernes økonomi.
Det står klart, efter at byrådet mandag vedtog en spareplan på godt 14 millioner kroner i år og yderligere 40 millioner de kommende år. Det betyder blandt andet, at SFO-pladserne stiger med 120 kroner om måneden, og at mange ældre får 40 minutters pleje mindre om ugen.
- Jeg kan slet ikke se, hvor de 40 minutter skal hentes henne. Der er i forvejen ingen tid til holden i hånd eller hyggesnak, så hvor skal vi finde dem? Er det forbindingerne, der skal skiftes sjældnere eller hjemmet, der skal forfalde, spørger kontaktperson i Ældre Sagen Fredericia, Hanne Kjærulf, da Arbejderen præsenterer hende for besparelsen.
Netop nu, mens Kommunernes Landsforening forhandler med finansministeren om rammerne for næste års budget, færdiggør mange af kommunerne spareplaner for at overholde dette års budget.
I Hjørring vedtog byrådet i maj, at der skal spares for 60 millioner kroner, og de politiske udvalg har siden arbejdet med at finde besparelserne. Udvalget for Teknik og Veje meddelte mandag, at de vil skære på blandt andet vedligeholdelse af broer, stadion, idrætsanlæg og asfalt.
Borgmester Finn Olesen (A) erkender, at det er en kortsigtet løsning at spare på Hjørrings asfalt og brovedligeholdelse.
- Men det er regeringen, der presser den kortsigtede politik ned over kommunerne. Hvis vi ikke finder de besparelser, der skal til for at overholde dette års budget, bliver vores tilskud for næste år reduceret. Det er en dobbelt lussing, som vi simpelt hen er nødt til at undgå, siger han til Arbejderen.
At den kommunale service bliver skåret tættere og tættere på benet er noget, der kan mærkes over hele landet.
En meningsmåling, som Green Analyseinstitut har foretaget for dagbladet Børsen, viser, at halvdelen af danskerne oplever, at den kommunale service er faldet, siden Anders Fogh Rasmussen (V) blev statsminister i 2001.
Det er en stigning fra 32 procent forrige år, over 45 procent sidste år og altså til 50 procent i år. Samtidig giver vælgerne først og fremmest regeringen skylden for de økonomiske problemer i kommunerne.
Venstres kommunalordfører, Erling Bonnesen, mener dog ikke, at Børsens undersøgelse tyder på en generel utilfredshed med regeringens økonomiske politik.
- Der er så mange undersøgelser. Nogle viser tilfredshed, andre utilfredshed. Det skal tages med et gran salt, siger han til Arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278