Tirsdag kom regeringen med 30 forslag til at nedbringe sygefraværet. Kommunerne belønnes økonomisk for at sende syge i arbejde. LO advarer mod mere kontrol
Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) præsenterede i tirsdags 30 forslag til, hvordan sygefraværet blandt offentligt og privat ansatte kan bringes ned.
Ifølge Claus Hjort er omdrejningspunktet i regeringens handlingsplan 'et nyt fokus på sygefravær'. Han læner sig op ad forskning fra ind- og udland, der viser, at en pause fra arbejdslivet ikke altid er det, der skal til for at blive rask igen.
- Hvis vi for alvor skal gøre noget ved sygefraværet - og det skal vi - så skal vi til at vænne os til, at det ofte er både muligt og gavnligt at blive på arbejdspladsen. Vi skal ikke altid sende syge hjem for at blive raske. Også selvom det strider mod den opfattelse, vi hidtil har haft', sagde ministeren i sin introduktion af planen.
Et af forslagene handler om at lægge statens refusion til kommunerne om. Hvis kommunen får held med at delvis raskmelde eller aktivere den sygemeldte, dækker staten 65 procent af kommunens udgifter til sygedagpenge. Ellers får kommunen kun refunderet 35 procent mod i dag 50 procent.
Den del af planen bryder FOA sig ikke om. Forbundets næstformand, Mona Striib, tror ikke på, at man kan løse problemerne med det høje sygefravær ved at lokke kommunerne med ekstra penge.
- Vi frygter, at det forslag vil presse nogle af vores sygemeldte medlemmer ud i aktiviteter, som de ikke kan klare på grund af dårligt helbred. Vi er uenige med ministeren i, at den syge for alt i verden skal tilbage til det samme arbejde, som har gjort hende syg.
I 2006 havde medlemmerne af FOA et gennemsnitligt sygefravær på 18 arbejdsdage. Mona Striib understreger, at ingen medlemmer af FOA sygemelder sig for sjov. Medlemmerne forklarer hovedparten af sygedagene med dårligt psykisk og fysisk arbejdsmiljø.
Nej til jagt på syge
Hovedorganisationen FTF deler FOA`s bekymring for den del af planen, der handler om, at kommunerne kan opnå en økonomisk gevinst ved at få de sygemeldte hurtigere tilbage på arbejde.
- Vi har det helt fint med, at der bliver sat ind med en tidligere indsats og samtaler, der kan medvirke til at afklare den sygemeldtes situation og muligheder for eventuel tilbagevenden til arbejdsmarkedet. Men vi frygter den del af planen, der handler om, at den langtidssyge skal have aktive tilbud. Det ligner mangel på respekt for de sygemeldte, og vi er bekymrede, fordi de syge risikerer at miste deres sygedagpenge, hvis de ikke kan tage imod for eksempel en virksomhedspraktik eller aktivering.
Til gengæld er FTF godt tilfreds med, at de sygemeldte får mulighed for at blive omplaceret midlertidigt eller melde sig delvis raske.
Ikke brug for kontrol
LO tager positivt mod regeringens udspil, og støtter blandt andet det konkrete forslag om, at den sygemeldte skal have tilbud om en samtale med sin arbejdsgiver senest fire uger inde i sygdomsperioden.
- Det er dog helt, helt afgørende, at samtalen ikke har karakter af kontrol af den sygemeldte. Der er behov for at tilbyde hjælp til den sygemeldte. Det er belastende nok i forvejen at være sygemeldt fra et presset arbejdsmarked, så vi har absolut ikke brug for yderligere kontrolmekanismer, siger Lizette Risgaard, næstformand i LO.
Arbejdsgiverne giver handlingsplanen en blandet modtagelse. Dansk Erhverv kalder det indblanding i virksomhedernes personalepolitik, at regeringen vil forpligte virksomhederne til at holde samtale med medarbejderne senest efter fire ugers sygdom.
noc@arbejderen.dk
** BOX - brug også den frie spalte **
@OSKOskr.Box:Regeringens handlingsplan
- Der skal fokus på en tidlig, målrettet og tværfaglig indsats for at afklare den sygemeldtes situation og bevare kontakten til arbejdsmarkedet.
- Arbejdsgiveren skal inden fire uger holde en samtale med den sygemeldte om, hvordan og hvornår han/hun kan vende tilbage til arbejdet.
- Jobcenteret skal inden otte uger have en samtale med den sygemeldte og vurdere, om der er mulighed for, at den sygemeldte kan vende gradvist tilbage. Den sygemeldte skal som udgangspunkt delvis raskmeldes efter otte uger.
- Jobcenteret skal have mulighed for at give alle sygemeldte aktive tilbud. Det kan dreje sig om vejledning om opkvalificering eller virksomhedspraktik.
- Statens refusion lægges om, så kommunerne belønnes ved at delvis raskmelde eller aktivere de langtidssyge.
- A-kasserne skal medvirke i opfølgningen over for syge medlemmer.
- Den nuværende lægeerklæring afskaffes og erstattes med en 'mulighedserklæring', der skal have fokus på at bevare den sygemeldtes kontakt til arbejdsmarkedet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278