Danmark, Sverige og Norge er de lande, der bruger isolationsfængsling mest. Udenlandske eksperter kalder det et besynderligt skandinavisk fænomen
Alle lande skal begrænse brugen af isolationsfængsling til det absolut nødvendige. Det er opfordringen fra 24 internationale eksperter indenfor blandt andet psykiatri, lægevidenskab og jura. Danmark burde føle sig truffet, mener Institut for Menneskerettigheder.
Opfordringen kommer i form af den såkaldte Istanbulerklæring, som blev offentliggjort i går. Isolationsfængsling betegnes som nedværdigende og umenneskelig behandling, og brugen af isolationsfængsling kan derfor i visse tilfælde betyde en overtrædelse af både Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og FN`s Torturkonvention. Det kan medføre alvorlige psykiske problemer, søvnløshed og hallucinationer, og helbredet kan tage skade efter bare få dages isolation.
Med erklæringen håber de 24 eksperter at få lande, der overtræder de internationale konventioner, til at kigge deres lovgivning og praksis efter i sømmene.
Den konservative retsordfører Tom Behnke føler sig ikke truffet.
- Vi har netop strammet betydeligt op på reglerne for isolationsfængsling i foråret. Længden af isolationsfængslingen er blevet reduceret, og børn under 18 år kan ikke længere komme i isolation, forklarer han til Arbejderen.
Opstramningen af den danske lovgivning er ikke nok til at tilfredsstille FN. Manfred Nowak, der er FN`s torturrapportør og har skrevet under på Istanbulerklæringen, gentog sin kritik af Danmarks brug af isolationsfængsling, da han var på besøg i maj.
Landsforening for Beskikkede Forsvarsadvokater har tidligere foreslået helt at afskaffe isolationsfængsling. Det er deres erfaring, at isolationsfængsling ikke har nogen betydning for efterforskningsarbejdet, og foreningens formand advokat Niels Forsby kalder det for psykisk tortur, der bruges til at få den fængslede til at tilstå.
Jusititsminister Lene Espersen afviser overfor Amnesty, at der kan findes alternativer til isolationsfængsling. Ifølge Institut for Menneskerettigheder har Norge og Sverige en lignende praksis, men derudover er isolationsfængslingen kendt som 'et besynderligt skandinavist fænomen' blandt udenlandske jurister.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278