08 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

kommuneaftalen svigter ældre

kommuneaftalen svigter ældre

Torsdag, 19. juni, 2008, 00:00:00

De ældres forhold vil forværres med den nye kommuneaftale, advarer Ældre Sagen og ansatte i ældreplejen.

Ældre Sagen og ansatte i ældreplejen frygter, at den budgetaftale, Kommunernes Landsforening mandag indgik med regeringen, vil betyde dårligere forhold for de ældre.
De 350 millioner kroner, der er sat af til 'bedre service til borgerne', dækker nemlig slet ikke over udgifterne til det stigende antal ældre, mener de.
- Vi frygter, at det samlede resultat bliver en dårligere kommunal ældrepleje. I hvert fald er der ikke plads til de højst tiltrængte forbedringer af servicen, som blev stillet i udsigt ved kommunalreformens gennemførelse. Det bør vi have råd til i dette velhavende samfund, siger Jens Højgaard, økonom i Ældre Sagen.
Formand for Kommunernes Landsforening, Erik Fabrin (V), afviser at kommuneaftalen vil føre til forringelser.
- Borgerne kan forvente et uændret kommunalt serviceniveau i 2009, fastholder han.
Erik Fabrin indrømmer dog, at der ikke bliver plads til deciderede forbedringer næste år.
Fagforbundet FOA, der organiserer de fleste ansatte i ældreplejen, deler Ældre Sagens bekymring.
- Vi har tidligere set beregninger, der viser, at det vil koste en halv milliard kroner at sikre det samme serviceniveau i kommunerne, når antallet af ældre vokser. Derfor undrer det mig, når Kommunernes Landsforening og regeringen siger, at kommuneaftalen ikke vil forringe det kommunale serviceniveau, siger FOA`s formand, Dennis Kristensen.
Ældre Sagen peger på, at alene antallet af ældre over 70 år forventes at stige med cirka 10.000 personer til næste år, og det vil medføre en stigning i kommunernes udgifter til pleje og omsorg på mellem 300 og 500 millioner kroner.
- Rammerne for kommunernes økonomi kan altså dårligt nok følge med antallet af ældre. Dermed risikerer vi, at hjemmehjælpsmodtagere og plejehjemsbeboere kommer til at opleve, at personalet har endnu mindre tid til den daglige pleje og omsorg, advarer Jens Højgaard.
Aftalens rammer bliver strammet yderligere af en række nye krav til kommunerne på ældreområdet. Blandt andet træder plejeboliggarantien i kraft fra januar, ligesom kommunerne skal overtage mere af genoptræningen fra regionerne.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. jun. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:39

Indland