Regeringen vil ikke sætte en stopper for fødevareprisernes himmelflugt. Venstre vil i stedet øge produktionen, bruge gmo-teknologi og styrke frihandlen
Dansk Supermarked og FDB sidder så hårdt på hele detailhandlen, at de kan holde fødevarepriserne kunstigt oppe. Det mener Enhedslisten, der vil have et loft over prisudviklingen.
De fremsatte i sidste uge et forslag om effektiv kontrol med priserne på fødevarer. Baggrunden er, at priserne på fødevarer er steget otte procent over det sidste år. Det er ikke bare en naturlig konsekvens af de stigende priser på råvarer. Supermarkederne bruger situationen til at øge deres profit, mener Enhedslisten.
- Problemet er, at fødevarebranchen styres af nogle store monopolvirksomheder. I detailhandlen er det Dansk Supermarked og FDB, og der er ingen tvivl om, at de er så dominerende, at de kan sætte prisen, siger Enhedslistens fødevarerordfører, Per Clausen, til Arbejderen. Ifølge Forbrugerrådet er fødevarepriserne i Danmark 50 procent over gennemsnittet for fødevarepriserne i EU.
- Dét, at priserne i Danmark stiger endnu mere end i andre lande, er tegn på, at konkurrencen ikke fungerer ordentligt, siger Camilla Hersom, formand for Forbrugerrådet.
Økonomiminister Bent Bentsen medgiver, at det er problemer med konkurrencen, der holder fødevarepriserne kunstigt oppe. Forslaget om priskontrol blev dog hånligt afvist af ministeren, der 'ikke vil tilbage til sovjettiden med faste priser på franskbrødet'.
Han har i stedet sat Konkurrencestyrelsen til at undersøge, om supermarkederne har indgået ulovlige prisaftaler. Skyldes de unaturligt høje priser ikke deciderede aftaler, vil regeringen ikke gribe ind. Det skal være markedet, der sætter priserne, fastslår ministeren.
Enhedslisten tror ikke, at priserne har tænkt sig at falde af sig selv, derfor foreslår de en hurtig hjælp til de lavtlønsgrupper, der rammes hårdest at prisstigningerne. De vil afskaffe starthjælpen og kontanthjælpsloftet og samtidig lave et ekstraordinært løft af kontanthjælp, dagpenge, pensioner og SU.
Forslaget afvises pure af velfærdsministeren. Hendes partifælle, Venstres fødevareordfører Tina Nedergaard, foreslår i stedet at øge produktionen af fødevarer blandt andet ved hjælp af gmo-teknologi og ved at øge liberaliseringen af verdenshandlen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278