Dansk Institut for Internationale Studier argumenterer for afskaffelse af de danske EU-undtagelser i ny rapport
De danske EU-undtagelser, også kaldet forbeholdene, begrænser den danske indflydelse i EU. Ikke bare inden når det gælder den fælles mønt og det retslige samt militære samarbejde, men også ved traktatforhandlinger.
Sådan lyder meldingen fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), som i præsenterede den rapport om de danske EU-undtagelser som regeringen har bestilt.
'Prisen for at redde forbeholdene har ofte været, at man måtte opgive at kæmpe for andre danske prioriteter for traktaterne', hedder det blandt andet i rapportens konklusioner.
- Jeg synes det er en interessant rapport, som viser, at de danske undtagelser udgør en forhindring for at Danmark kan deltage fuldt og helt i opbygningen af en centraliseret og militariseret EU-stat. Set med EU-begejstrede briller er det selvfølgelig et stort problem, men jeg synes egentlig, at det er meget godt, siger Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.
- Rapporten er derudover fyldt med en masse spekulationer, om hvad undtagelser kan komme til at betyde i en eller anden tænkt situation. Det kan sikkert være meget interessant, men ændrer ikke ved det fundamentale problem, nemlig kløften mellem EU-eliten og EU-landenes befolkninger, fortsætter han.
SF hilser DIIS-rapporten velkommen. Partiet taler for en afskaffelse af den retslige og den militære undtagelse, men mener ikke, at danskerne skal stemme om undtagelserne, før der er en afklaring om Lissabon-forfatningens skæbne efter det irske nej.
- SF vil afskaffe retsforbeholdet for at styrke kampen mod kvindehandel, børneporno, narkosmugling og anden form for grænseoverskridende kriminalitet, siger SF`s formand Villy Søvndal.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278